Kabinet verwacht dit jaar 90.000 nieuwe huizen, doel voor 2030 wordt moeilijk
Het demissionaire kabinet verwacht dat er dit jaar in totaal zo'n 90.000 huizen bij komen in Nederland en dat zijn er dan evenveel als vorig jaar. Dat staat in het jaarlijkse 'Staat van de Volkshuisvesting'-rapport van de overheid. Het gaat dan niet alleen om nieuwbouwhuizen, maar ook om bijvoorbeeld voormalige kantoorpanden waar appartementen in komen, de splitsing van één groot huis tot twee kleine en de plaatsing van flexwoningen.
Het kabinetsdoel is om van 2022 tot en met 2030 981.000 nieuwe woningen erbij te krijgen. Dat is nodig om het woningtekort terug te dringen. Maar het wordt moeilijk om dat nog te halen. Want dan zouden er de komende zeven jaar zo'n 115.000 woningen per jaar bij moeten komen, 25.000 meer dus dan dit en vorig jaar.
De vrees is juist dat er de komende tijd niet meer, maar juist minder woningen gebouwd worden. Op basis van de daling in het aantal afgegeven bouwvergunningen verwacht het kabinet in 2024 en 2025 namelijk een dip in de bouw. Demissionair woonminister De Jonge waarschuwde daar eerder dit jaar al voor.
Die dip heeft verschillende oorzaken, maar de belangrijkste is de gestegen rente. Daardoor is investeren in woningbouw duurder en voor huizenkopers betekent het een hogere hypotheekrente. Nieuwbouwwoningen zijn in de regel een stuk duurder dan bestaande woningen. En potentiële kopers kiezen nu eerder voor bestaande huizen dan voor nieuwbouw, mede vanwege de hoge hypotheken.
'Alles op alles'
"Voor 2024 blijft de belangrijkste inzet om snel te bouwen wat al vergund is en snel te vergunnen wat op korte termijn gebouwd kan worden. We zetten alles op alles om door te bouwen en de dip in de bouw als gevolg van de gestegen rente te beperken", zegt minister De Jonge.
Om de bouw te stimuleren heeft het kabinet allerlei maatregelen genomen, zoals de Startbouwimpuls en de Woningbouwimpuls . Ook zet het kabinet in op flexwoningen, transformatie van panden tot woningen en etages op bestaande huizen bouwen om snel woningen erbij te krijgen.