Een betoger voor de Hoge Raad die tegen het Rwanda-plan is
NOS NieuwsAangepast

Hoogste Britse rechters oordelen tegen plan om migranten naar Rwanda te sturen

  • Fleur Launspach

    correspondent VK en Ierland

  • Fleur Launspach

    correspondent VK en Ierland

Het Britse hooggerechtshof oordeelde vandaag unaniem met vijf rechters tegen het plan van de Britse regering om migranten naar Rwanda te sturen.

Volgens het hoogste Britse hof is het uitzettingsprogramma niet rechtmatig, omdat niet gegarandeerd kan worden dat Rwanda veilig is voor mensen die daar geplaatst zouden worden. Ook zou er een te groot risico zijn dat asielzoekers vanuit Rwanda toch weer naar hun land van herkomst worden gestuurd, waar mogelijk vervolging wacht.

Het ging om een langverwachte uitspraak, waar veel van afhing voor de Britse regering.

Flinke klap

Door het oordeel van het hof gaan vliegtuigen met migranten en asielzoekers naar het Afrikaanse land voorlopig niet de lucht in. Dat is een flinke klap voor de regering van premier Rishi Sunak, die van het 'Rwanda-plan' een van zijn belangrijks pijlers heeft gemaakt met nationale verkiezingen voor de deur.

Er is al meer dan 140 miljoen uitgegeven aan een deal met Rwanda, maar het uitzettingsprogramma wordt al meer dan een jaar geblokkeerd in de rechtszalen.

Premier Sunak neemt het oordeel van de rechters niet ter harte. In plaats daarvan zegt hij te werken aan een nieuw verdrag met Rwanda, waarmee de bezwaren van de rechters omzeild kunnen worden. Sunak zegt ook dat hij "bereid is om wetten te veranderen" als dat nodig is.

Afschrikkende werking

Sunak en zijn voorgangers beloofden keer op keer om illegale immigranten die in bootjes het Kanaal oversteken te stoppen. Het idee achter deportaties naar Rwanda is dat die een afschrikkende werking hebben. De mogelijkheid in Rwanda terecht te komen, zou het minder aantrekkelijk maken om de tocht naar Groot-Brittannië te wagen.

Het vonnis van de rechters vandaag zal gegarandeerd leiden tot onrust in de Conservatieve Partij. De kans is groot dat premier Sunak onder druk van partijgenoten komt te staan om wetten die gekoppeld zijn aan het Europese mensenrechtenverdrag - dat het Rwanda-plan deels blokkeert- te overschrijven.

Of, zoals al tijden in de wandelgangen wordt gefluisterd, dat de partij overweegt om Groot-Brittannië uit het Europese mensenrechtenverdrag te halen. Leden aan de rechterflank van de Conservatieve Partij vinden dat Europese rechters, zeker na Brexit, geen invloed zouden moeten hebben op het beleid van de Britse regering of wetten.

Leden aan de rechterflank van de Conservatieve Partij vinden dat Europese rechters, zeker na Brexit, geen invloed zouden moeten hebben op het beleid van de Britse regering of wetten.

Volgens politiek analisten wil Sunak echter liever geen bonje met een Europees verdrag, onder meer vanwege alle politieke en juridische problemen die daaruit voort kunnen komen.

Aandacht uit Europa

Andere Europese landen houden de ontwikkelingen in de Britse rechtszalen nauwlettend in de gaten: Oostenrijk heeft al aangegeven mogelijk het Rwanda-plan van de Britten te willen volgen. Italië is bezig met het uitbesteden van opvang van migranten aan Albanië en ook Denemarken heeft een overeenkomst met Rwanda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl