Erik ten Hag geeft aanwijzingen aan zijn ploeg, die slecht aan het seizoen is begonnen
NOS Voetbal

Bij United heerst onzekerheid, bij City rust: 'Organisatie staat op lange termijn'

  • Arthur Renard

    voetbalcorrespondent Engeland

  • Arthur Renard

    voetbalcorrespondent Engeland

Manchester City was decennialang niet meer dan de luidruchtige buurman van Manchester United. Maar tegenwoordig is alles anders en heeft het blauwe gedeelte van de stad de regie stevig in handen.

Louis Saha (oud-spits van United) en Dennis Tueart (oud-linksbuiten van City) zagen hoe hun oud-clubs de laatste vijftien jaar snel veranderden. Vanmiddag om 16.30 uur staat op Old Trafford de Manchester Derby op het programma.

Voor het United van trainer Erik ten Hag, dat achtste staat in de Premier League, is het de kans om de toegenomen druk op zijn positie wat te verlichten. Bij regerend kampioen City gaat het ook dit seizoen prima: met een zege op United kan het gat met Arsenal en Tottenham Hotspur geminimaliseerd worden.

Afglijdende Red Devils

De Franse aanvaller Saha kwam in 2004 bij het United van Sir Alex Ferguson terecht. Hij veroverde onder meer twee landstitels en de Champions League voordat hij in 2008 vertrok. Hij ziet hoe United na het vertrek van Ferguson afgleed en Manchester City de touwtjes in handen kreeg.

Louis Saha (hier naast Garry Neville) in zijn periode bij Manchester United

Hij wijt de wisseling van de wacht vooral aan zaken buiten het veld. "De afgelopen tien jaar hebben beide clubs op verschillende manieren geïnvesteerd," vertelt Saha. "De wijze waarop City dat deed heeft ze gebracht tot de best mogelijke versie van zichzelf. Ze hebben flink geïnvesteerd in hun structuur, technologie en ook de spelersgroep."

"Er is van tevoren heel goed nagedacht over dat proces en dat ging niet alleen maar om Pep Guardiola de best mogelijke middelen te verschaffen. Het ging om een totaalpakket, waarin ook de jeugdopleiding, infrastructuur en zelfs delen van de stad een impuls kregen. Dat heeft een kloof tussen beide clubs veroorzaakt en voor United is het een uitdaging om weer aan te haken op topniveau."

Saha erkent dat model van City een voorbeeld is voor andere clubs. "Dat is iets om jaloers op te zijn als fan van United, want daar is het eerlijk gezegd een beetje het tegenovergestelde. We hebben misschien veel geld aan spelers uitgegeven, maar dat is niet genoeg gebleken, want er zijn ook veel andere clubs die veel hebben uitgegeven en dat beter hebben gedaan dan wij."

Stabiliteit

Ook Tueart, een belangrijke kracht in het sterke Manchester City van midden jaren zeventig, vindt dat City uitblinkt in het voeren van doordacht beleid. "De drie dingen die je altijd in een organisatie wil hebben zijn stabiliteit, eenheid en teamspirit. Als je kijkt voor de overname van de Abu Dhabi Group, dan was dat er heel weinig bij City."

"Nu zie je dat ook bij United met de Glazers. Dat heeft invloed op het verloop van trainers, want je hebt stabiliteit nodig. Die hebben we nu bij City. We hebben met Pep Guardiola al zeven jaar lang dezelfde manager, die zonder twijfel de beste ter wereld is."

Dennis Tueart met de Carabao Cup in 2018

Saha ziet dat er bij United een groter verloop van trainers was. "Misschien waren onze managers niet altijd de juiste keuzes in bepaalde periodes, al betekent dat niet dat ze niet goed zijn. Maar als ze voelen dat de infrastructuur van de club niet goed bij hun past en de transitie niet verloopt zoals ze dat gewend zijn, dan kan je wel honderd trainers aanstellen, maar dan werkt het niet."

De Fransman ziet ook dat het verwachtingspatroon rondom de club niet helpt. "De druk die we ons zelf opleggen geeft de manager niet de tijd om zich in drie of vier jaar rustig te ontwikkelen."

"Voor elke trainer die komt is het dan lastig om zomaar even met een toverstok te zwaaien. Dat hebben we nu vele jaren met verschillende managers gezien. Ik voel dat het veranderen van de structuur hand in hand gaat met de beslissing wie de nieuwe eigenaar wordt. Er lijkt nu maar één oplossing."

Voor City lijkt het zaak om Guardiola zo lang mogelijk te behouden, al is Tueart niet bang voor het moment dat de Spaanse oefenmeester vertrekt. "Nee, want we hebben de organisatie staan. We hebben Txiki Begiristain die over het aankoopbeleid gaat en Ferran Soriano als CEO. De club heeft de leidinggevende posities goed ingevuld en ze zullen zeker aan de lange termijnplanning hebben gewerkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl