Een vrouw in het noorden van Gaza is in tranen na een bombardement, gistermiddag
NOS Nieuws

Communicatie in Gaza komt weer op gang, dodental 'boven de 8000'

Het lijkt erop dat er in de Gazastrook geleidelijk weer internet- en telefoonverkeer mogelijk is. Het Palestijnse telecombedrijf Paltel zegt dat er hard wordt gewerkt aan het herstellen van de schade, "onder uitdagende omstandigheden".

Door de aanhoudende Israëlische aanvallen was vrijdagavond vrijwel alle communicatie uitgevallen. De afgelopen uren echter merkten inwoners van Gaza dat ze weer bereik hadden en ook familieleden in het buitenland zeiden dat ze weer contact kregen, meldt tv-zender Al Jazeera.

"Iedereen kan zijn familie weer bereiken", zegt een Palestijn die in Finland woont en zijn moeder in Gaza weer aan de lijn kreeg. "Maar niemand weet hoelang het zal duren."

Intussen gingen de Israëlische luchtaanvallen en artilleriebeschietingen vannacht door. Een verslaggever van CNN in Ashkelon, aan de Israëlische kant van de grens, zegt dat de explosies de luidste waren die hij in de afgelopen weken heeft gehoord. "Wij zitten meer dan 9 kilometer van de grens met Gaza en de hele kamer was aan het schudden."

Een BBC-verslaggever heeft het vanuit zijn hotel in Ashkelon over een "aanhoudend geroffel van zware beschietingen". "Ik telde net zes zware dreunen in een minuut."

Opnieuw een nacht met zware bombardementen op Gaza

Door de voortdurende aanvallen van de afgelopen weken is Hamas "een zware klap toegebracht", zei de Israëlische premier Netayanhu gisteravond. Hij noemde de strijd "een tweede onafhankelijkheidsoorlog", verwijzend naar de oorlog die werd gevoerd bij de stichting van de staat Israël in 1948.

De oorlog heeft in Gaza tot nu toe aan minstens 8000 mensen het leven gekost, meldt het door Hamas gecontroleerde gezondheidsministerie in Gaza. De helft van de slachtoffers zijn kinderen. Zaterdagochtend werd nog een dodental gemeld van 7703.

Volgens humanitaire organisaties is het niet mogelijk om deze cijfers onafhankelijk te checken, maar zijn ze in het verleden wel betrouwbaar gebleken. Onder meer de VN-organisaties UNRWA, OCHA en WHO en de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gaan ervan uit dat de gegevens in grote lijnen kloppen.

Westelijke Jordaanover

In dat andere Palestijnse gebied, de bezette Westelijke Jordaanoever, zijn afgelopen nacht drie Palestijnen omgekomen door Israëlisch vuur. Ze werden gedood bij drie afzonderlijke incidenten.

Ook op de Westelijke Jordaanoever is het geweld toegenomen sinds de strijd tussen Israël en Hamas is opgelaaid. De afgelopen weken zijn daarbij meer dan 110 Palestijnen om het leven gekomen.

Afgelopen dag waren opnieuw in meerdere steden protesten vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas:

  • Reuters
    Pro-Palestina-demonstranten op de Brooklyn Bridge in New York
  • AFP
    Betogers in Sydney eisen om de vrijlating van de mensen die door Hamas zijn gegijzeld

Ondertussen zijn in Qatar de onderhandelingen tussen Israël en Hamas doorgegaan, ook nu de aanvallen van Israël zijn opgeschroefd. De gesprekken zouden wel plaatsvinden in een "veel langzamer tempo" dan eerder, zegt een bron van persbureau Reuters.

Qatar en Egypte proberen langs diplomatieke weg te bewerkstelligen dat de gijzelaars van Hamas worden vrijgelaten. Het Israëlische leger zegt dat nu van 230 mensen vaststaat dat ze door de militante en terroristische Palestijnse beweging worden vastgehouden. Dat is zonder de vier gijzelaars die afgelopen weken door Hamas zijn vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl