Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
Op de twintigste dag van de oorlog voerde het Israëlische leger in de Gazastrook acties uit op de grond. En de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat de gegijzelde Israëliërs dringend medische hulp nodig hebben.
De ontwikkelingen
- Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht acties uitgevoerd op de grond in Gaza. Volgens het leger was het de grootste inval in de Gazastrook in deze oorlog tot nu toe. Het leger meldt dat het in het noorden van Gaza met tanks en militairen "talloze terreurcellen" heeft uitgeschakeld. Het is onduidelijk of daarbij ook (burger)slachtoffers zijn gevallen. Een woordvoerder van het leger noemt de inval "onderdeel van de voorbereidingen voor de volgende fases van de oorlog".
- Naast de acties op de grond heeft het Israëlische leger vannacht en vanochtend ook bombardementen uitgevoerd op de Gazastrook. Dat melden nieuwszender Al Jazeera en medewerkers van het Nasser ziekenhuis in de stad. Bij een bombardement op een huis in de zuidelijke stad Khan Younis zijn volgens Hamas zeventien mensen om het leven gekomen. Israël heeft dit niet bevestigd.
- Persbureau Wafa, dat is gelieerd aan de Palestijnse Autoriteit, meldt dat vannacht tientallen Palestijnen zijn opgepakt bij Israëlische invallen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Arabische nieuwszender Al Jazeera houdt het op 85 aanhoudingen. Het Israëlische leger bevestigt dat het vannacht meer dan 60 verdachten heeft opgepakt, onder wie 46 vermoedelijke Hamas-strijders.
- Ongeveer vijftig gijzelaars zijn gedood als gevolg van Israëlische aanvallen, meldt Hamas. Of dat komt door aanvallen van Israël zelf, of dat de gijzelaars zijn geëxecuteerd uit vergelding voor de Israëlische aanvallen, laat Hamas in het midden. Vannacht zei het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros dat de ongeveer 200 mensen die Hamas gegijzeld houdt dringend medische hulp nodig hebben. Hij vindt dat het Rode Kruis onmiddellijk toegang moet krijgen tot de mensen die vanuit Israël zijn ontvoerd. Ook herhaalde hij zijn oproep om de gegijzelden onmiddellijk vrij te laten.
- Directeur-generaal Robert Mardini van het internationale Rode Kruis heeft zijn zorgen geuit over het hoge aantal omgekomen journalisten in de oorlog tussen Israël en Hamas. Hij schrijft dat vermoedelijk 23 journalisten sinds 7 oktober om het leven zijn gekomen door het conflict. "Dat is gewoonweg onacceptabel. Journalisten worden beschermd door het internationale humanitaire recht en zouden nooit een doelwit moeten zijn."
- De Palestijnse afdeling van het Rode Kruis, de Rode Halve Maan, heeft in Rafah twaalf vrachtwagens met hulpgoederen van de Egyptische zusterorganisatie in ontvangst genomen. Aan boord zijn water, voedsel, medicijnen en medische hulpmiddelen voor de inwoners van de Gazastrook, maar geen brandstof, zegt de hulporganisatie. Sinds zaterdag zijn er in totaal 74 vrachtwagens de grens tussen Egypte en Gaza overgestoken. Voor de grens staan nog een paar honderd vrachtwagens met hulpgoederen te wachten.
Verslaggever Sander van Hoorn bezocht inwoners van een Palestijns dorp en hun buren in een kibboets, die uitstekend met elkaar overweg kunnen. En dat al 70 jaar:
In Nederland
- De Nederlandse regering moet kritischer zijn op Israël, vindt ruim de helft van de ondervraagden in een onderzoek onder 2225 volwassenen van onderzoeksbureau I&O Research en de Volkskrant. Uit het onderzoek blijkt dat 55 procent een kritischere houding wil. 21 procent vindt de huidige reactie goed, en 6 procent vindt dat Nederland juist meer steun aan Israël zou moeten bieden. 18 procent heeft geen mening.
- Volgens demissionair premier Rutte is het "cruciaal" dat er snel meer humanitaire hulp naar Gaza gaat. Dat zei hij in Brussel, waar een EU-top gaande is over onder meer de oorlog tussen Hamas en Israël. "Er is massief meer water, voedsel, stroom en brandstof voor de ziekenhuizen nodig, zodat de humanitaire situatie kan verbeteren." Vandaag kwamen er opnieuw 12 vrachtwagens met hulpgoederen via de grensovergang met Egypte Gaza binnen. "Dat is te weinig, dat volume moet omhoog", stelt Rutte.
- Een docent van het Huygens College in Amsterdam-West is door de directie van de middelbare school op non-actief gezet naar aanleiding van uitspraken over de oorlog tussen Israël en Hamas. Dat meldt de Amsterdamse tv-zender AT5 op basis van een interne e-mail. De docent zou de uitspraken hebben gedaan in een een-op-een-gesprek met de directeur van de school. De uitlatingen konden niet door de beugel, staat volgens AT5 in de mail van de directeur. Wat de docent precies gezegd heeft, is niet bekend.
Verder kijken:
Correspondent Nasrah Habiballah en verslaggever Sander van Hoorn beantwoordden gisteren in deze Q&A vragen die volgers van het Instagramaccount van de NOS stelden over de oorlog tussen Israël en Hamas:
Tot slot: in het liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.