Nog niet gepresenteerd programma Denk staat online: 'Moslimhaat keihard bestraffen'
Het nog niet gepresenteerde verkiezingsprogramma van Denk is online toch leesbaar. Via een achterdeur op de website, die voor iedereen toegankelijk is, kan het programma worden ingezien. Er staat nog geen link op de site naar het document, maar het staat wel online.
Lijsttrekker Stephan van Baarle zegt in zijn voorwoord: "Te lang hebben wij geaccepteerd dat politici uit eigenbelang groepen mensen tegen elkaar opzetten. Er werd angst gezaaid over moslims, vluchtelingen en mensen van kleur om de schuldvraag over problemen in ons land neer te leggen bij mensen met een andere afkomst."
Van Baarle vindt de opvallende illustraties die in het verkiezingsprogramma staan verbindend en niet polariserend:
Denk bevestigt dat het gaat om het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van 22 november. De partij wilde het morgen presenteren met een persbericht en een video. De partij heeft gewacht met de presentatie vanwege de oorlog tussen Hamas en Israël. Die staat een feestelijke presentatie in de weg, zo liet een woordvoerder eerder aan de NOS weten.
Het programma begint met "10 doordenkers". Dat zijn standpunten die van illustraties zijn voorzien. Zo staat er bij het eerste standpunt "Moslimhaat keihard bestraffen" een afbeelding van PVV-leider Wilders achter tralies.
Op een ander plaatje staan verschillende regenboogvlaggen en lhbti+-vlaggen met daarbij kinderen met vraagtekens boven hun hoofd en de tekst "Zullen we weer gewoon doen?". De lijsttrekker van GL-PvdA Frans Timmermans draagt op een afbeelding een soort inbrekerspak met daarbij de tekst "Laat u niet bestelen".
De partij pleit ook voor de chemische castratie van pedoseksuelen, "Waarom niet?" staat er. Verder wil de partij een éénstaatoplossing onder Palestijnse vlag voor Israël en de Palestijnse gebieden.
Daarnaast wil Denk de kansengelijkheid van jongeren verbeteren, het klimaatprobleem en de wachttijden voor woningen aanpakken, de zorg betaalbaar maken, de boodschappen goedkoper en de koning belasting laten betalen.
Sheher Khan schrijft als de voorzitter namens de commissie verkiezingsprogramma : "Dit programma is het resultaat van vele gesprekken met betrokken leden, deskundigen, volksvertegenwoordigers van Denk, het wetenschappelijk instituut Statera, het maatschappelijk middenveld, collega's en uiteraard ook onze eigen Kamerleden."