Sidney Powell bij een persconferentie in 2020
NOS Nieuws

Advocaat Trump bekent schuld in samenzweringszaak Georgia

  • Marieke de Vries

  • Marieke de Vries

Een dag voordat ze voor de rechter moest verschijnen heeft Sidney Powell, voormalig advocaat van Donald Trump, bekend dat ze medeplichtig is aan samenzwering om de verkiezingsuitslag in de staat Georgia ongeldig te laten verklaren.

In ruil daarvoor hoeft ze niet meer voor een jury te verschijnen, maar krijgt ze zes jaar voorwaardelijk en een boete. Ook moet ze getuigen in de zaken tegen de andere verdachten, onder wie waarschijnlijk haar voormalige cliënt oud-president Trump. Daarnaast moet ze een excuusbrief schrijven aan de inwoners van Georgia.

Powell was na de verkiezingen van 2020 een van Trumps zichtbaarste advocaten die bepleitten dat de verkiezingen gestolen waren. Ze beschuldigde uit naam van team-Trump stemmachineproducent Dominion ten onrechte van fraude.

Verkiezingskantoor binnengedrongen

In haar bekentenis geeft ze toe dat ze samen met leden van de lokale Republikeinse partij en een handjevol Trumpaanhangers in januari 2021 het verkiezingskantoor van de conservatieve gemeente Coffee County is binnengedrongen. Daar kopieerden ze stembiljetten en informatie met als doel aan te tonen dat het systeem zo was afgesteld dat Trump wel moest verliezen. Dat is nooit aangetoond.

In de schikking die Powell met de aanklagers heeft getroffen, is te lezen dat ze computerdata-onderzoekers heeft ingehuurd. Die zou ze in Coffee County illegaal toegang verlenen tot overheidscomputers met als doel het "onderzoeken van persoonlijke informatie van kiezers, in de wetenschap dat zo'n onderzoek gebeurde zonder officiële toestemming".

Powell is de tweede verdachte in de samenzweringszaak in Georgia die schuld bekent. Volgens juridisch experts was dat ook de opzet van openbaar aanklager Fani Willis. Zij wilde een samenzweringszaak aanspannen in de hoop dat meerdere mensen zouden meewerken om zo meer bewijs te verzamelen tegen de bedenkers van het plan.

Hoewel Trumps naam niet genoemd wordt in de schikking, wordt verwacht dat Powell uiteindelijk in zijn zaak zal moeten getuigen.

Powells schuldbekentenis wordt dan ook als een grote doorbraak gezien voor het Openbaar Ministerie omdat ze nu verklaringen kan afleggen over bijeenkomsten die in de nasleep van de verkiezingen plaatsvonden achter gesloten deuren.

Andere verdachten

Een medeverdachte die morgen samen met haar voor de rechter moest verschijnen, heeft nog geen schikking getroffen. Deze Kenneth Chesebro wordt verdacht van deelname aan het plan van Trump om Republikeinse kiesmannen aan te stellen om de winst van Biden te torpederen.

Als Chesebro ook schuld bekent, zou dat betekenen dat de openbaar aanklagers morgen niet hoeven te vertellen welk bewijsmateriaal ze hebben. Daardoor kunnen ze hun kruit drooghouden voor de grotere verdachten in deze omvangrijke zaak, zoals Rudy Giuliani en Donald Trump. Zij hebben dertien aanklachten aan hun broek voor het illegaal proberen te manipuleren van de verkiezingsuitslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl