Verkoop aandelen ABN levert staat 842 miljoen op, verlies op nationalisatie dreigt
De schatkist gaat vermoedelijk verlies lijden op de nationalisatie van ABN Amro. Door de gekelderde waarde van het aandeel van de bank zou het verlies uitkomen op 6,7 miljoen euro. Dat schrijft demissionair minister Kaag van Financiën aan de Tweede Kamer.
De Nederlandse overheid legde tijdens de kredietcrisis bijna 22 miljard euro neer om de Nederlandse bankdivisie van het Belgische Fortis te redden. De als ABN Amro herdoopte bank ging in 2015 naar de beurs. Sindsdien verkoopt de Staat nu en dan plukjes aandelen.
De afgelopen weken leverde de verkoop van een nieuw pakket aandelen 842 miljoen euro op, zo schrijft Kaag van Financiën aan de Kamer. Vorige maand was al bekend geworden dat de Staat het belang in de bank onder de 50 procent ging brengen.
15,4 miljard
Eerder dit jaar deed de staat ook mee aan een programma waarin ABN Amro eigen aandelen inkocht. Dit leverde de schatkist ruim 281 miljoen euro op. Hiermee is nu 9,6 miljard euro verdiend aan de verkoop van aandelen. Inclusief winstuitkeringen staat de teller nu op 15,4 miljard.
Gezien de lage waardering van banken op de beurs, vermoedt Kaag dat er verlies zal worden geleden op ABN Amro. "Om de totale kapitaaluitgaven terug te verdienen zou het gehele resterende belang tegen een koers van 28,74 euro verkocht dienen te worden. Het is niet realistisch dat een dergelijke koers op korte termijn bereikt zal worden", stelt zij.
Om nog jaren de aandelen van ABN Amro vast te houden in de hoop dat de koers flink zal stijgen vindt Kaag "onwenselijk". "De staat is geen belegger en investeert dus niet risicovol als daar geen publiek belang mee is gediend. ABN Amro is in staatshanden gekomen om de stabiliteit van het financiële stelsel te borgen en niet als investering om rendement op te maken."