Tino Chrupalla
NOS Nieuws

Duitse OM: geen aanwijzingen voor aanslag op AfD-leider

Een leider van de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft de nacht in het ziekenhuis doorgebracht nadat hij gisteren onwel was geworden vlak voor een toespraak. Er waren berichten dat hij was aangevallen, maar het Openbaar Ministerie zegt na een eerste onderzoek dat daar geen aanwijzingen voor zijn.

Tino Chrupalla (48) was in Ingolstadt om campagne te voeren voor de verkiezingen daar zondag. Nadat hij onwel was geworden, zei zijn partij dat er in de mensenmassa een gewelddadig incident was gebeurd, al kon een woordvoerder niet toelichten wat er precies was gebeurd. Volgens de politie waren er geen duidelijke verwondingen te zien bij Chrupalla.

Chrupalla kreeg in de coulissen medische zorg en ging daarna naar het ziekenhuis. Na een nacht op de ic-afdeling was hij aanspreekbaar.

Volgens het OM voelde Chrupalla pijn in een bovenarm toen hij op weg was naar het podium. Omdat hij al langer klachten had, werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Het OM heeft inmiddels met Chrupalla, zijn beveiliger en meerdere getuigen gesproken. Ook is bloedonderzoek gedaan en is zijn kleding onderzocht.

De AfD is met 78 zetels de op vier na grootste partij in de Bondsdag. Chrupalla leidt de partij samen met Alice Weidel sinds 2022.

Agelopen dinsdag zegde Weidel een openbaar optreden in Beieren af, volgens een partijwoordvoerder omdat er een veiligheidsincident was geweest. Een politiewoordvoerder laat aan de NOS weten dat de afzegging niet op aanbeveling van de politie was.

Een woordvoerder van de Zwitserse politie laat weten dat er op 23 september een politie-inzet geweest is in de buurt van waar Weidel met haar gezin in Zwitserland woont, maar geeft verder geen details daarover. Weidel was een dag na het afgezegde bezoek wel gezien in een restaurant op Mallorca.

Omstreden

Alternative für Deutschland werd tien jaar geleden opgericht als anti-euro-partij, maar heeft zich ontwikkeld tot een anti-establishment- en anti-migratiepartij. De partij scoort op dit moment goed in peilingen, zeker in het oosten van Duitsland. Tegelijk raakt de AfD regelmatig in opspraak vanwege zijn ideeën, die worden gezien als discriminerend en antidemocratisch.

De binnenlandse veiligheidsdienst BfV heeft de partij afgelopen voorjaar als 'verdacht' aangemerkt vanwege extreme denkbeelden van leidende figuren. Die status, die voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt, maakt het mogelijk spionagemiddelen te gebruiken om de partij door te lichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl