Jumbo-Visma voltooit unieke trilogie, Groves wint fascinerende laatste Vuelta-rit
Slotetappes van grote rondes zijn vaak slaapverwekkend, maar zondagavond zijn de inwoners van Madrid enorm vermaakt door de Vuelta-renners. In het centrum van de Spaanse hoofdstad won Kaden Groves een fascinerende slotrit en voltooide de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma een unieke trilogie.
Groves was in de sprint sneller dan Filippo Ganna en Nico Denz. Het aanstormende peloton pakte een kopgroep met daarin Remco Evenepoel, Ganna en groenetruidrager Groves pas in de laatste honderden meters terug. Maar uitgeput door de inhaalslag konden de sprinters in dat peloton niet meer meedoen voor de sprint om de dagzege.
Trilogie
In het Madrileense tumult kwam rodetruidrager Sepp Kuss veilig over de streep en daarmee heeft Jumbo-Visma de derde eindzege van een grote ronde in een kalenderjaar binnen. Een unieke trilogie is officieel voltooid.
Nog nooit won een wielerploeg de Giro d'Italia, de Tour de France en de Vuelta a España in een seizoen. Jumbo-Visma deed het ook nog eens met drie verschillende renners. Primoz Roglic won in Italië, Jonas Vingegaard in Frankrijk en Kuss in Spanje.
In Madrid was het podium van het eindklassement zelfs volledig geel en zwart: Kuss op één, Vingegaard op twee, Roglic op drie.
Voor de laatste etappe blikten we al vooruit op de historische prestatie van Jumbo-Visma.
Hoewel de concurrentie al op voorhand geïmponeerd was door de sterke selectie waarmee de Nederlandse ploeg naar Barcelona was gekomen, verwachtte niemand dat de geelzwarte formatie alle podiumplaatsen in het eindklassement voor zich zou opeisen.
De concurrentie zou immers groot worden in Spanje. Met renners als Geraint Thomas, Juan Ayuso (winnaar van het jongerenklassement), Enric Mas en Evenepoel.
Strijdbaarste renner
Evenepoel verloor zicht op de eindzege in de Vuelta in rit dertien en reed de resterende etappes als een piraat, pakkend wat hij pakken kon, over de Spaanse wegen. Zo ook in de normaal gesproken rustige laatste etappe naar Madrid.
Met de Belg in het peloton is geen etappe vanzelfsprekend, dus wie anders dan de Vlaming, winnaar van het bergklassement en verkozen tot strijdbaarste renner van de Ronde van Spanje, plaatste op 38 kilometer voor de streep een aanval. De Belg kreeg onder andere de Italiaanse bolide Ganna en groenetruiwinnaar Groves met zich mee.
Ze sloten aan bij een enigszins moegestreden kopgroep van drie avonturiers (Lennard Kämna, Nico Denz en Rui Costa), die plots weer nieuwe energie kreeg. Een tientallen kilometers lange achtervolgingstijdrit tussen de kopgroep en het peloton ontstond.
Voorin werkten ze goed samen en op kop van het jagende peloton verstoorden Alpecin (voor Groves), Ineos (voor Ganna) en Intermarché-Wanty (voor Costa) de achtervolging. Lang bleef het gat zo tussen 15 en 25 seconden en pas op zo'n 800 meter van de streep werd de kopgroep teruggepakt door het peloton.
Uitgeput
Het peloton - en de sprinters daarin - was alleen zo uitgeput, dat de vluchters in de kopgroep alsnog ging sprinten voor de dagzege. Evenepoel begon 500 meter voor de finish en trok zo Groves naar de winst.
Even later kwamen de Jumbo-Visma-renners, het podium van het eindklassement deze Vuelta, veilig arm in arm over de streep. Tijdens het defilé naar de hoofdstad in de slotrit, altijd een mogelijkheid voor geintjes, wat kattenkwaad of een speciale boodschap, reed de Jumbo-trein in een speciaal shirt met een roze, gele en rode streep erop. De kleuren van de gewonnen truien.
Dylan van Baarle deed wat extra's: de Nederlands kampioen schreef in koeienletters de naam 'Nathan' op zijn buik als steun aan zijn ploegmaat Nathan Van Hooydonck. De Belg werd afgelopen dinsdag opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij achter het stuur van zijn auto onwel was geworden.