Drie keer levenslang voor aanslagen Zaventem, geen extra straf Abdeslam
Drie verdachten van de aanslagen in Brussel zeven jaar geleden hebben levenslange gevangenisstraffen opgelegd gekregen. Het gaat om Bilal El Makhoukhi, Osama Krayem en Oussama Atar. Atar stond bij verstek terecht. Vermoed wordt dat hij is omgekomen bij een drone-aanval in Syrië. Hij wordt gezien als de leider van de terreurgroep.
Bij de aanslagen in Brussel in 2016 gingen twee explosieven af op Brussels Airport (luchthaven Zaventem) en een in de metro bij station Maalbeek in het centrum. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven en meer dan 340 mensen raakten gewond.
Salah Abdeslam, de bekendste verdachte, kreeg geen extra straf, omdat hij al 20 jaar cel had gekregen voor een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst in de nasleep van de aanslagen in Parijs. Het Belgische Openbaar Ministerie had levenslang geëist tegen Abdeslam voor de aanslagen in Brussel.
Man met het hoedje
In juli werden zes verdachten door een jury schuldig bevonden aan terroristische moord, moordpoging en lidmaatschap van een terroristische organisatie, onder wie Abdeslam. Twee andere verdachten, Bayingana Muhirwa en Sofien Ayari, werden alleen schuldig bevonden aan lidmaatschap van een terreurgroep.
Muhirwa kreeg vandaag tien jaar cel, Ayari kreeg net als Abdeslam geen extra straf, want ook hij werd eerder net als Abdeslam al veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor de schietpartij in Vorst.
Mohamed Abrini, die door videobeelden van de aanslagen bekendstaat als 'de man met het hoedje', heeft 30 jaar cel gekregen. Abrini had net als twee andere terroristen een bom bij zich, maar hij liet die niet afgaan en sloeg op de vlucht. Hij werd ongeveer een maand na de aanslagen opgepakt.
Ali El Haddad Asufi, de laatste van de zes verdachten die schuldig werden bevonden aan terroristische moord, moordpoging en lidmaatschap van een terroristische organisatie, kreeg vandaag twintig jaar cel opgelegd.
Proces van de eeuw
In België werd gesproken van "het proces van de eeuw". Het duurde enkele jaren voordat het kon beginnen, onder meer doordat het onderzoek veel tijd in beslag nam. Ook stonden zes van de tien verdachten eerst nog terecht in het proces in Parijs voor de aanslagen daar in november 2015.
Onderstaande terugblik op de aanslagen in 2016 bevat schokkende beelden:
De terreurdaden in België volgden vier maanden na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Daarbij vielen 130 doden. Terroristen van IS vielen toen het voetbalstadion Stade de France aan, schoten daarna hun wapens leeg bij volle caféterrassen en richtten vervolgens een bloedbad aan in de concertzaal Bataclan.
Abdeslam is de enige van de tien daders in Parijs die nog leeft. De anderen hebben zichzelf opgeblazen of zijn doodgeschoten door de politie. Abdeslam zou zichzelf ook opblazen in Parijs, maar deed dat uiteindelijk niet, volgens hemzelf "uit menselijkheid". Maar volgens justitie was zijn bomvest defect.
Na de aanslagen in Parijs vertrok hij naar Brussel. Daar werd hij vier dagen voor de aanslagen op Zaventem en Maalbeek al opgepakt in de wijk Molenbeek. Hij zat dus vast toen ze werden gepleegd; toch werd hij door de jury verantwoordelijk gehouden voor het plannen en voorbereiden van de aanslagen.
Straf uitzitten in België
Salah Abdeslam is voor de aanslagen in Parijs al veroordeeld tot levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. Hij had een proces aangespannen tegen de Belgische Staat, omdat hij na afloop van het proces in België niet terug wilde naar Frankrijk. Hij zei dat de omstandigheden in de Franse gevangenis onleefbaar waren.
Dat leverde niets op. Volgens de Belgische rechter was onvoldoende aangetoond dat zijn rechten geschonden zouden worden.