Kim Jong-un vertrok maandag met zijn trein vanuit Pyongyang naar Vladivostok
NOS Nieuws

Noord-Koreaanse leiders nemen graag hun luxe, gepantserde en langzame trein

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un komt maar weinig buiten de grenzen van zijn eigen land, maar als dat gebeurt, neemt hij graag de trein. Gisteren vertrok de dictator vanuit Pyongyang naar Vladivostok, waar hij de Russische president Poetin ontmoet.

Voor de leden van de Kim-dynastie is de trein een populair vervoersmiddel. Hun luxe donkergroene treinen zijn comfortabel ingericht en zwaar gepantserd, waardoor ze loodzwaar zijn. Door de duizenden extra kilo's kan de trein maximaal slechts 60 kilometer per uur, en ook het verouderde spoor helpt niet mee.

Vergeleken met de slecht onderhouden vliegtuigen van het land is reizen met de trein veiliger. Het 'bewegende fort', zoals de trein ook wel wordt genoemd, heeft kogelwerend glas en versterkte muren en vloeren als bescherming tegen explosieven. Aan boord zijn naar verluidt zware wapens aanwezig.

Recentelijk zijn op de trein luchtafweerraketten geïnstalleerd, aldus een overgelopen officier:

Dit is waarom Kim Jong-un het liefst met de trein reist

Een treinreis heeft heel wat voeten in de aarde. Zo'n honderd veiligheidsagenten controleren vooraf de route en stations op mogelijke gevaren, meldde een Zuid-Koreaanse krant in 2009. Op stations wordt de elektriciteit afgesloten, zodat andere treinen niet kunnen rijden.

Kreeft en Franse wijn

Op tv-beelden en propagandafoto's is soms een glimp op te vangen van het interieur. Zo is Kim gezien in luxe roze fauteuils in een wit interieur, en in fauteuils met zebra-print. In de trein zijn conferentieruimtes, met lange tafels en tv-schermen. Er zijn een slaapkamer en een badkamer aanwezig, die alleen door de leider gebruikt worden.

In tegenstelling tot de gemiddelde burger in het arme land, komen gasten in de trein niets te kort. Dat blijkt wel uit het inkijkje dat de Russische functionaris Konstantin Pulikovsky in 2002 gaf in zijn boek Orient Express, nadat hij met Kims vader Kim Jong-il in de trein had gereisd. Hij schrijft over een luxe restaurant, waar gasten konden kiezen uit Russische, Chinese, Koreaanse, Japanse en Franse gerechten.

Er waren levende kreeften en voorraden aan Franse wijn voorhanden uit Bordeaux en Bourgondië. Ook aan entertainment was gedacht: de gasten werden vermaakt door zingende vrouwelijke conducteurs. Andere wagons zouden gereserveerd zijn voor de dure Mercedessen van de leider.

Traditie in Kim-dynastie

Voor Noord-Koreaanse leiders is het een traditie om bij lange afstanden de trein te nemen. Kim Il-sung, de grootvader van de huidige leider, reisde per trein naar Vietnam en Oost-Europa in de jaren 80. De huidige leider nam eerder ook de trein naar Vietnam, Rusland en China.

Kims vader Kim Jong-il verkoos de trein naar verluidt mede vanwege zijn vliegangst. Staatsmedia meldden bij zijn dood in 2011 dat hij in zijn trein was overleden aan een hartaanval. Ze noemden de trein "een geliefd huis en kantoor" voor de leider.

In de staatspropaganda worden de treinreizen door de Kim-familie groot uitgelicht. Ook in eigen land zouden ze graag de trein nemen, om gewone landgenoten te ontmoeten. Vorig jaar werd Kim nog op de staatstelevisie getoond in een van zijn wagons, hij zou bezig zijn geweest aan een uitgebreide tour.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl