Via de WK in Belgrado zetten Florijn en co hun eerste stappen richting Parijs
De Nederlandse roeivloot is te water gegaan voor de WK op een meertje in nabij Belgrado. Nog 326 dagen tot de start van de Olympische Spelen in Parijs, en dan zijn de WK een prettig meetmoment met de wereldtop.
De Nederlandse roeiers werkten zondag en maandagochtend in Belgrado de series al af. Een groot gedeelte van hen plaatste zich voor de finales, die van woensdag tot zondag op het programma staan.
Hoge ogen in de skiff
In de skiff, de boot met ruimte voor één roeier, heeft Nederland met Karolien Florijn mogelijk olympisch goud in handen. De 25-jarige dochter van roeilegende Ronald Florijn werd in 2022 als eerste Nederlandse wereldkampioen in de skiff.
In de series was Florijn zondag oppermachtig. Ze kwalificeerde zich met een gapend gat van 3,5 seconden voor de kwartfinales, die ze woensdag om 11.28 uur zal afwerken. Voor Florijn vormen de EK en WK de opmaat naar de Spelen van 2024. Ze heeft haar pijlen vol op olympisch goud gericht.
Met Martine Veldhuis heeft Nederland in de lichte skiff een voormalig Europees kampioen in huis. Zij plaatste zich maandag al voor de halve finales in haar klasse.
Bij de mannen was het voor Simon van Dorp zondag al raak. In de skiff plaatste hij zich als snelste voor de kwartfinales. Woensdag om 11.00 uur roeit hij die wedstrijd.
Wat boksen de duo's voor elkaar?
In de twee-zonder-stuurvrouw plaatsten Ymkje Clevering en Veronique Meester zich maandag voor de halve finales. Op de dubbeltwee lukten Nika Johanna Vos en Lisa Scheenaard dat niet. Zij melden zich woensdagochtend bij de herkansingen.
Bij de mannen kwamen Melvin Twellaar en Stefan Broenink in de dubbeltwee wel door de series. Woensdagmiddag staat voor hen de kwartfinale gepland.
Beloning voor Oldenburg
In de vier-zonder-stuurvrouw kan Marloes Oldenburg een loodzware periode definitief afsluiten. Ze brak vorig jaar kort na een succesvol WK tijdens haar vakantie een nekwervel.
Dat leverde enorme schade op: ze moest lang revalideren en basisvaardigheden als tandenpoetsen en haar haren borstelen op een pijnvrije manier leren te doen.
Dat ze nu samen met Benthe Boonstra, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins actief is op het WK in Servië, is al een overwinning op zich. Maar het viertal plaatste zich ook voor de halve finales, waardoor de ultieme beloning voor haar harde werk - een podiumplek - nog altijd mogelijk is.