Kron wint natte, nerveuze en door extreem weer ontregelde tweede Vuelta-rit
Andreas Kron heeft in een kletsnat Barcelona de tweede etappe van de Vuelta gewonnen. Boven op de berg Montjuïc, die vanuit het zuiden uitkijk biedt over de Catalaanse hoofdstad, demarreerde de Deen van Lotto-Dstny en hij kwam na 181,8 kilometer solo over de streep.
In het sprintje daarachter was Kaden Groves sneller dan Andrea Vendrame.
In de aanloop naar die Montjuïc, een venijnig klimmetje van 900 meter (à 8,8 procent) met stukken die tot 15 procent stijgen, bleef nog maar een groep van zo'n twintig renners over die om de ritwinst gingen rijden.
Wegens hevige regenval in Catalonië had de organisatie, na noodkreten van de renners over spekgladde wegen en gevaarlijke situaties, besloten dat de tijd voor het algemeen klassement zou worden stopgezet op 9 kilometer van de finish, omwille van de veiligheid van de renners.
Mannen die nog wel wilden racen voor de etappezege kregen alsnog hun kans, want de finishlijn bleef liggen waar hij was getrokken, maar de klassementsmannen die in normale omstandigheden waarschijnlijk voor ritwinst hadden gereden, Primoz Roglic en Remco Evenepoel bijvoorbeeld, bemoeiden zich er al niet meer mee in de finale.
En zo kon Kron zijn kans pakken. Het is de eerste keer dat de 25-jarige Deen een etappe in een van de drie grote wielerrondes wint. De finish passerend wees Kron naar boven, met in gedachten zijn vrijdag overleden Belgische ploegmaat Tijl De Decker.
Piccolo in het rood
De nieuwe leider in het algemeen klassement is Andrea Piccolo. De al vroeg op de dag ontsnapte Italiaan stond op zes seconden van de rode leiderstrui en reed met 9 kilometer meter te gaan - toen de tijdsmeting werd stopgezet - nog ruim twintig seconden voor het achtervolgende peloton.
De onfortuinlijke rodetruidrager Lorenzo Milesi reed door een val inmiddels al op grote achterstand.
Na een natte en vaak spekgladde dag op het zadel zullen de favorieten voor de Vuelta-eindzege blij zijn dat ze heelhuids zijn aangekomen in Barcelona. Met name Roglic en Geraint Thomas, die op een van de vele rotondes in de finale onderuit schoven, zullen opgelucht zijn.
De ochtend na de absurde Vuelta-start waarin de klassementsmannen wegens het noodweer in Catalonië ook al op gladde wegen door Barcelona waren gefietst, in het donker gefinisht waren en toen ook al zo blij waren dat ze zonder schrammen de streep hadden gehaald, donderde het nog steeds in het peloton.
Kanshebbers voor de Vuelta-eindzege, onder meer Thomas en Jonas Vingegaard, voorzagen opnieuw chaos en deden voor de start een noodkreet richting de organisatie omwille van de veiligheid van de renners: stop de tijdwaarneming vroegtijdig om gevaarlijke situaties in de finale naar Montjuïc te voorkomen.
Stop de tijd op 9 kilometer van finish
De Vuelta-organisatie zou de tijd gaan stoppen op 3,5 kilometer van de finish. Alsnog te diep in de finale, vond Evenepoel, Vuelta-winnaar van vorig jaar, en de Spaanse organisatoren besloten dat de tijden voor het algemeen klassement werden gestopt op 9 kilometer van het einde. De finishstraat stond op dat moment nog onder water.
Weer of geen weer, altijd zullen er renners zijn die een avontuur willen. Zo ontstond een kopgroepje van vijf man, bestaande uit twee Spanjaarden, twee Italianen (onder wie Piccolo) en de Nederlander Jetse Bol (Burgos-BH). Die eerste vluchtgroep van de Vuelta 2023 kreeg op het hoogtepunt ruim drie minuten voorsprong van het peloton.
Lange tijd gebeurde er weinig in de 181 kilometer lange etappe met start aan de kust in Martana en finish aan de kust in Barcelona. De Coll d'Estenalles (11,5 kilometer à 4 procent) werd zonder grote problemen getrotseerd door de renners en het was zelfs even gestopt met regenen toen ze landinwaarts reden.
Valpartijen Roglic en Thomas
Maar toen het peloton weer richting de kust koerste, het weer hard begon te regenen en de renners nog zo'n 30 kilometer voor de wielen hadden, nam de nervositeit toe. De klassementsrenners telden duidelijk af tot dat punt van 9 kilometer, maar andere ploegen roken ineens een kans.
Met de neerslag en de zenuwen kwamen de valpartijen. Zo gingen op één rotonde Roglic en Thomas tegen de vlakte. Voorin het peloton maanden de grote mannen Evenepoel en Vingegaard andere renners tot rust. Even een tempootje lager, omwille van ieders veiligheid.
Naar de Tourwinnaar van dit jaar en de Vueltawinnaar van vorig jaar wordt braaf geluisterd en Roglic en Thomas keerden zonder koersbedreigende verwondingen terug in het peloton. Met nog 9 kilometer te gaan kon de hartslag eindelijk zakken.
Voor de iets mindere goden was dat het startschot om met gevaar voor lijf en leden te racen voor de etappezege. De laatst overgebleven vluchters Javier Romo en Piccolo werden opgeslokt en Marijn van den Berg (EF) die uiteindelijk als negende eindigde, kon nog lang mee in de groep van twintig.
Maar toen Kron op de natte flanken van de Montjuïc zijn beslissende aanval plaatste, kon niemand volgen.