NOS Sport

Verhoeven over strengere dopingcontroles Glory: 'Slager die eigen vlees keurt'

Verhoeven nog niet tevreden met nieuw dopingbeleid: 'Slager die eigen vlees keurt'

Rico Verhoeven juicht het aangescherpte anti-dopingbeleid van kickboksorganisatie Glory toe. Toch is de kampioen van het zwaargewicht, die na een lange blessure in november weer de ring in gaat, niet helemaal tevreden.

"Het is toch een beetje een slager die zijn eigen vlees keurt", zegt Verhoeven. "Er wordt een commerciële partij ingeschakeld die de dopingtesten uitvoert. Ik zou willen dat een onafhankelijk orgaan dat doet."

Testen bij trainingen

Dopinggebruik is binnen de vechtsport een wijdverbreid probleem. Glory deelde de afgelopen anderhalf jaar vier stevige schorsingen uit. Jamal Ben Saddik, Alistair Overeem, Luis Tavares en Cihad Kepenek moesten na een positieve test maandenlang toekijken.

Deze week maakte Glory bekend dat het niet alleen na wedstrijden dopingtesten zal uitvoeren, maar voortaan ook onaangekondigd bij trainingen. Op de eigen website publiceert de organisatie een lijst van alle gecontroleerde vechters. Sinds april zijn er zestien dopingtesten gehouden bij in totaal veertien kickboksers.

Verhoeven is weer fit en werkt toe naar titelgevecht: 'I'm back, lekker zeg!'

Nadia Silk, een Amerikaanse dopingjager met ervaring bij Usada en de UFC, werd door Glory in dienst genomen om de extra controles aan te sturen. "Binnen de wereldwijde vechtsport was het anti-dopingprogramma van Glory al leidend. Met deze veranderingen laten we eens te meer zien dat we de strijd tegen doping erg serieus nemen", liet Glory vol trots weten.

De dopingcontrole bij Glory wordt uitgevoerd door het International Testing Agency (ITA), een onafhankelijke non-profitorganisatie die in 2018 op initiatief van het IOC tot stand is gekomen. De organisatie voert momenteel een anti-dopingprogramma in zestig sporten over de hele wereld.

'We zijn er nog niet'

"Ik ben er ook heel blij mee", zegt Verhoeven over de aanscherping van het Glory-dopingbeleid. "Ik ben zelf een van de initiatiefnemers geweest. Dit is een goede stap, maar we zijn er nog niet volledig."

In de vechtsport kan het gebruik van doping een groot voordeel hebben, stelt Verhoeven. "Je krijgt een betere conditie en slaat harder. Het gaat niet alleen om winst en verlies, maar ook echt om je gezondheid. Als iemand harder slaat, dan richt hij meer schade aan. Dat vind ik een serieuze kwestie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl