Laura Smulders voor de start van de finale van het WK BMX in Glasgow.
NOS Wielrennen

Zilver voor Laura Smulders bij WK BMX, Kimmann sneuvelt in halve finales

Laura Smulders is in Glasgow tweede geworden bij de wereldkampioenschappen BMX. De 29-jarige Horssense, al wereldkampioene in 2014 en 2018, moest alleen olympisch kampioene Bethany Shriever voor zich dulden.

Voor eigen publiek snelde de Britse soeverein naar de zege. Smulders lag lang op de derde plek, maar knokte zich in de slotfase langs de Amerikaanse Alise Willoughby naar het zilver.

Sterk in aanloop naar finale

De zusjes Laura en Merel Smulders kenden een probleemloze kwartfinale, waarin ze fietsles gaven aan de concurrentie. Laura (olympisch brons in Londen in 2012) won de race voor de drie jaar jongere Merel (olympisch brons in Tokio in 2021). In de halve eindstrijd sneuvelde Merel echter.

Manon Veenstra verraste vorig jaar met een finaleplaats, waarin ze zesde werd. Ook nu schopte ze het tot de eindstrijd en dat was knap te noemen, want naast haar stonden alleen maar absolute wereldtoppers.

In de finale ging het direct na de start al mis. Onderaan de startheuvel kwam ze in botsing met de Zwitserse Zoe Claessens en ze moest uiteindelijk genoegen nemen met de zevende plaats.

Laura Smulders sprint naar zilver in finale WK BMX, pech voor Veenstra

Dat gebeurde allemaal achter de rug van Smulders, die hard moest knokken voor het podium. Dankzij een geweldige laatste bocht passeerde ze Willoughby en sprintte ze naar het zilver.

"Ik gun het Bethany", zei de tevreden Smulders, die kort na de finale winnares Shriever om de hals vloog. "Ik was niet de snelste vandaag. Maar ik denk dat ik die zilveren medaille dik heb verdiend."

Bekijk hieronder de reacties van Laura Smulders, Manon Veenstra en Merel Smulders.

In tegenstelling tot collega Niek Kimmann genoot Smulders met volle teugen van de baan in Glasgow. "Het was echt genieten, de hele dag door met dat publiek. En ik weet niet wanneer we hier terugkomen, dus ik dacht: nog een keer knallen!"

Het zilver is een bekroning na een moeilijke periode. "De afgelopen zeven weken waren moeilijk. Ik heb best wel wat gestruggeld met mijn knie en allerlei randzaken. Er was een beetje gedoe om mij heen. Ik ben blij dat ik heb gevochten en een goede trainingsperiode achter de rug heb, ook al was het mentaal niet altijd makkelijk."

Ze vertelt haar verhaal met de olympische ringen aan haar ketting. "Dit geeft me heel veel vertrouwen voor de komende periode."

Kimmann laat zich wegdrukken

Olympisch kampioen Niek Kimmann hoefde in de kwartfinales niet te veel energie te verspelen en reed in het spoor van winnaar Romain Mahieu naar de derde plaats.

Achter Kimmann reed Dave van der Burg vanaf de start achter de feiten aan op de vijfde plaats en sneuvelde. Dat gold ook voor schaduwfavorieten Cedric Butti uit Zwitserland en de Fransman Sylvain André, die elkaar uitschakelden in de kwartfinales met een ongelukkige botsing bij de eerste sprong.

Voor Kimmann, die eerder deze week aangaf dat Glasgow niet zijn favoriete baan is, waren de halve finales het eindstation. Hij liet zich wegdrukken en kwam niet verder dan de zesde plaats.

"Dat was niet goed nee", stelde hij nuchter. "Die gast uit Ecuador naast mij startte niet. Daardoor was ik even mijn focus kwijt, dat is natuurlijk mijn eigen schuld. En toen was mijn start niet goed en dat kun je hier niet goedmaken."

"Ik had dit van tevoren wel een beetje verwacht, maar als sporter ben je goed in jezelf voor de gek houden. De baan ligt me niet, maar misschien is drie keer wel scheepsrecht. Als je echt goed bent laat je je niet afleiden. Het is gewoon mijn fout. Ik moet gewoon harder starten."

Frans feestje

Liefst vijf Fransen plaatsten zich voor de finale en dus was het ook niet zo vreemd dat het podium volledig Frans was. Romain Mahieu pakte uiteindelijk de wereldtitel, voor Arthur Pilard en Joris Daudet.

Franse overmacht bij het WK BMX, met Romain Mahieu (met vlag) als wereldkampioen.

Voor Frankrijk is het de eerste wereldtitel sinds 2018. En dat is goed nieuws voor die ploeg, een jaar voor de Olympische Spelen in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl