Overtuigende Bol en verrassende Vloon boeken fraaie zeges bij EK landenteams
Femke Bol en Menno Vloon hebben bij het EK atletiek voor landenteams fraaie zeges geboekt. Bol liep in het Poolse Silesia overtuigend naar de winst op de 400 meter in 49,82 en Vloon verraste bij het polsstokhoogspringen met een overwinning. De Nederlands recordhouder ging als enige over 5,85 meter.
Mede dankzij de prestaties van Bol en Vloon staat de Nederlandse atletiekploeg na de eerste van drie dagen met 125 punten op de vierde plaats in het landenklassement, achter Italië (141 punten), Groot-Brittannië (131,5) en Polen (127).
Ook de jonge sprinters Raphael Bouju (tweede op de 100 meter) en N'Ketia Seedo (derde op de 100 meter) hadden een aanzienlijk aandeel in die teamprestatie. Net als Liemarvin Bonevacia, die op de 400 meter naar de derde plaats liep.
'Focus op horden'
Bol zorgde in het vrijwel lege Poolse stadion voor een vliegende start voor Nederland. Haar grootste concurrente, de Poolse Natalia Kaczmarek, was 0,52 seconde langzamer en moest genoegen nemen met de tweede plaats.
Bekijk de race en de reactie van Bol hieronder:
De 23-jarige Bol, die zich dit seizoen voornamelijk richt op de 400 meter horden, snoepte 0,29 seconde af van haar beste outdoor-seizoentijd op de 400 meter. Ook verbeterde ze haar eigen kampioenschapsrecord.
"Het was niet makkelijk, maar het lukt me wel weer terwijl ik me heel erg op de horden aan het focussen ben. Ik ben er heel blij mee", reageerde Bol.
Vloon stunt
Bij afwezigheid van wereldrecordhouder Armand Duplantis ontspon zich aan het einde van de eerste EK-dag een spannende strijd bij het polsstokhoogspringen.
Vloon, de nummer vijf van de WK indoor van vorig jaar, ging op miraculeuze wijze over 5,75 meter. De 29-jarige atleet leek het niet te gaan halen, maar wurmde zichzelf met een buikrol toch nog over de lat.
Vervolgens sloeg hij de 5,80 meter over. Dat besluit werd uiteindelijk beloond. Vloon sprong in één keer, opnieuw met wat geluk, over 5,85 meter en zag zijn vier overgebleven concurrenten, die nog meerdere pogingen over hadden, een voor een stranden.
Bekijk de beelden en de reactie van Vloon hieronder:
"De sprongen waren technisch eigenlijk slecht", gaf Vloon na zijn overwinning toe. "Het was een hele rommelige wedstrijd voor mij. Maar ja, toch 5,85, daar mag ik niet over klagen. Ik haal hem wel, maar ik heb nog wel wat te verbeteren voor het WK."
Bouju nipt tweede
Op de 100 meter kwam Bouju slechts een honderdste tekort voor de winst. Het 21-jarige sprinttalent liep in 10,14 naar de tweede plaats, goed voor 15 punten voor het landenklassement.
Bonevacia leek op de 400 meter op weg naar nog een Nederlandse overwinning, maar in de laatste meters werd hij nog voorbij gelopen door zijn Noorse en Portugese concurrenten Ingvaldsen en Coelho. Bonevacia kwam in 45,06, zijn beste seizoentijd, als derde over de streep en veroverde 14 punten.
Ook Seedo pakte 14 punten voor Nederland. Op de 100 meter snelde de 20-jarige sprintster na een uitstekende start naar de derde plaats (11,24).
Bekijk de races van Bouju, Seedo en Bonevacia hieronder:
Jessica Schilder eindigde bij het kogelstoten als vierde (18,27 meter), nadat ze bij haar laatste poging met een pijnlijk gezicht naar haar linkerbeen had gegrepen. Op de 800 meter liep Bram Buigel ook naar een nette vierde plaats.
Laatste 400 meter van Bol
Bol komt bij het EK voor landenteams niet uit op haar favoriete onderdeel, de 400 meter horden. Zaterdag verschijnt Cathelijn Peeters in haar plaats aan de start. Lieke Klaver, net als Bol uitblinker op de 400 meter, loopt zondag de 200 meter.
Op de 400 meter zonder horden zorgde Bol eerder dit jaar al wel voor een daverende verrassing door het stokoude indoor-wereldrecord te verbeteren. Bij de NK indoor in februari liep ze 49,26, ruim een halve seconde sneller dan de Tsjechische Jarmila Kratochvilova in 1982.
Toch staat het seizoen van Bol verder in het teken van de 400 meter mét horden. "Ik zal waarschijnlijk geen 400 meter meer lopen dit seizoen", zei ze na haar race in Polen.
Jorinde van Klinken, die vorige week bij de Diamond League in Oslo het discuswerpen op haar naam schreef door de olympisch kampioene te verslaan, doet niet mee in Polen. Ook Sifan Hassan ontbreekt in de Nederlandse selectie. De topatlete bereidt zich op hoogte voor op de WK atletiek (augustus) en de marathon van Chicago (oktober).