Rutte verwacht deals in coalitie over lastige problemen
Premier Rutte is optimistisch over de kans dat het kabinet in staat is een oplossing te vinden voor een aantal complexe problemen, zoals een legere staatskas, extra klimaatplannen, de hulp aan Groningen, de stikstofimpasse en de opvang van een grotere toestroom van asielzoekers.
"We hebben in de ministerraad goed, eerlijk en intensief gesproken", zei de premier na afloop van deze wekelijkse vergadering van de bewindslieden van zijn VVD-D66-CDA-ChristenUnie-kabinet. "Het verliep in goede sfeer. Ik denk dat we eruit komen."
Deze week zijn er al allerlei extra kabinetsbijeenkomsten geweest om een akkoord te bereiken over bijvoorbeeld de begroting van volgend jaar en de klimaatplannen van minister Jetten voor Klimaat en Energie. Hij wil die plannen zo snel mogelijk naar buiten brengen, maar dat is vandaag niet gelukt doordat er onenigheid is over vooral de bijdrage die automobilisten moeten leveren.
Laatste stappen
De D66-minister denkt aan duurdere brandstof en een hogere aanschafbelasting voor benzineauto's, maar dat wil coalitiepartij VVD niet. Rutte denkt dat er volgende week een voorstel naar buiten kan komen waar alle partijen achter staan. "Ik denk dat we de laatste stappen kunnen zetten."
De gesprekken over een miljardentekort in de lopende begroting onder leiding van minister Kaag van Financiën lopen ook stroef, omdat niemand zin heeft geld te zoeken in de eigen begroting. Deze zogenoemde Voorjaarsnota moet volgende week klaar zijn, maar ondanks de extra bijeenkomsten is er nog geen zicht op een akkoord.
De Tweede Kamer is vanaf vandaag twee weken vrij, maar het kabinet werkt nog drie dagen door. Dinsdag wordt officieel bekend wat de coalitie wil uittrekken voor de compensatie van de Groningse gedupeerden van de aardbevingsschade, naar verwachting wordt dat 20 miljard euro. Rutte en staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw gaan dinsdag naar Groningen om de plannen daar te presenteren.
Woensdag is de ministerraad en dan zouden de klimaatplannen en de Voorjaarsnota naar buiten kunnen komen, denkt Rutte. Hij erkent dat er politieke meningsverschillen zijn, maar vindt dat normaal. Elke politieke partij wil zijn eigen ideeën zo veel mogelijk doordrukken. "Elke discussie raakt waar je staat als partij."
Over Haagse speculaties of het kabinet kan vallen wil Rutte niets weten. "Ik denk dat het lukt, maar het is pas gelukt als de knopen zijn doorgehakt."