Fontein afgezet en kroegen bewaakt: Romeinse politie op scherp voor Roma-Feyenoord
Donderdagavond om 21.00 uur treffen Feyenoord en AS Roma elkaar in het Romeinse Stadio Olimpico voor de terugwedstrijd in de kwartfinale in de Europa League. De politie in de Italiaanse hoofdstad staat daarvoor nu al op scherp. Rond belangrijke monumenten zijn hekken geplaatst en in bepaalde wijken patrouilleert extra politie in burger.
Na de rellen van 2015, waarbij de eeuwenoude Barcaccia-fontein op Piazza di Spagna werd beschadigd, neemt het Romeinse gemeentebestuur het zekere voor het onzekere. Twee weken geleden werd besloten om alle Nederlanders te weren uit het stadion. Toch wordt verwacht dat enkele honderden tot wel duizend Feyenoord-fans zullen proberen de wedstrijd in Rome te volgen. In Italiaanse media is er al dagenlang veel aandacht voor.
Vrienden uit Napels
In het centrum van Rome waren vandaag nog geen Feyenoord-sjaals te zien, al worden op sociale media wel anonieme filmpjes gedeeld van fans die in de stad zijn. Hoeveel Nederlanders vandaag en morgen in totaal naar Rome afreizen, kan de politie niet inschatten. "We weten alleen wat de Nederlandse autoriteiten ons hebben gezegd, namelijk dat ondanks het stadionverbod tot 200 tot 500 supporters naar Rome komen", vertelt het hoofd van de Romeinse politie, Giuseppe Rubino.
In de stations en op de luchthaven zijn agenten in burger actief, die proberen om alle aankomende Feyenoord-supporters in kaart te brengen. "We identificeren ze, controleren ze en proberen uit te zoeken in welk hotel ze verblijven", schetst Rubino. "Goedbedoelende supporters die hun reis al geboekt hadden en ondanks het stadionverbod toch enkele dagen Rome willen meepikken, zijn welkom. Maar wie geweld in de zin heeft, zal streng worden aangepakt."
Wat de politie extra zorgen baart is dat de afgelopen dagen op sociale media foto's rondgingen van Feyenoord-supporters op bezoek in Napels, broederlijk naast ultras van Napoli. "Het ging om slechts twintig tot veertig Nederlanders", weet Rubino. Maar het is mogelijk dat de Napoli-supporters, ook in bittere strijd verwikkeld met de AS Roma-fans, de Nederlanders hebben geholpen aan kaartjes te komen. Daardoor zouden zij alsnog het stadion in kunnen komen. Daarnaast houdt de politie er rekening mee dat sommige Napoli-ultra's samen met de Feyenoord-fans willen afzakken naar Rome en uit zijn op confrontatie
Chique winkels
In de Via Condotti, de chique winkelstraat die uitkomt op de Barcaccia-fontein, houden winkeliers hun hart vast. "In 2015 werden we totaal verrast", herinnert de voorzitter van de winkeliersvereniging Gianni Battistoni zich. "Toen verwachtte niemand die invasie in het centrum, ons mooie openluchtmuseum."
Zijn herinneringen aan de Feyenoord-fans zijn dus allesbehalve positief. En toch vindt Battistoni het stadionverbod geen goed idee. "In plaats van ze toe te laten in het centrum van Rome, zou je de supporters moeten toelaten in het stadion," vindt Battistoni. "Wat kunnen ze daar doen? Daar kunnen ze de wedstrijd kijken en daarna kan je ze rustig in groepen wegleiden, naar verschillende plekken. In het centrum van Rome moeten noch de supporters van Roma, noch de supporters van Feyenoord komen.
De beelden van de rellen en de vernielde Barcaccia-fontein staan veel Romeinen nog vers in het geheugen:
Expo 2030
En toch is dat de afweging die de Romeinse politie maakt: het stadion is verboden terrein, het centrum wordt extra bewaakt. "Bezorgd zijn we niet", zegt politiebaas Rubino. "We zijn alleen alert en aanwezig." Vandaag en morgen zijn in de stad duizend agenten op de been en worden sportkroegen streng bewaakt.
Een extra reden voor de Romeinse politie om niets aan het toeval over te laten is de ongemakkelijke timing van de wedstrijd. Precies deze week zijn er inspecteurs op bezoek van de Expo 2030, die de stad graag wil organiseren. De Romeinse perken zijn extra aangeharkt, de straten zijn schoongemaakt. Een veiligheidsrel kan het stadsbestuur missen als kiespijn.
Mocht het onverhoopt toch tot rellen komen, met schade aan monumenten, dan kunnen de daders nog fiksere straffen verwachten dan in 2015. Minister van Cultuur Gennaro Sangiuliani diende recent een wetsvoorstel in om het bekladden van monumenten te bestraffen met boetes van 10.000 tot 60.000 euro, en zelfs met celstraffen.