Mathieu van der Poel
NOS Wielrennen

Na magistraal voorjaar begint rekenwerk: wanneer stapt Van der Poel op welke fiets?

  • Stefan van der Weijde

  • Stefan van der Weijde

Na zijn "beste voorjaar ooit", zoals Mathieu van der Poel zelf terugblikt op onder meer zijn zeges in Sanremo en Roubaix, kan het dromen over nog meer succes in 2023 beginnen. Hoe werkt Van der Poel toe naar de Tour de France en de wereldkampioenschappen? En op welke fiets?

De bondscoach op de weg, Koos Moerenhout, verkende alvast het parcours van het WK in Glasgow, dit jaar op 6 augustus, en hij concludeerde: het is op het lijf geschreven van Van der Poel.

"De start is in Edinburgh en vervolgens is het 120 kilometer naar Glasgow, waar we lokale rondes door het centrum van de stad rijden. Die zijn lastig, het is echt een slopend parcours. Het is draaien en keren, op en af. Klimmetjes van 200 à 300 meter."

Het EK van 2018 in Glasgow werd gewonnen door Matteo Trentin voor Van der Poel (r) en Van Aert (l)

"Een Nederlandse renner", vervolgt Moerenhout, "die aardig gepresteerd heeft dit voorjaar, heeft daar al eens een tweede plaats behaald." De keuzeheer doelt op de zilveren medaille van Van der Poel bij de EK van 2018 in Glasgow, vlak achter Matteo Trentin en vlak voor Wout van Aert.

"De ronde is nu niet exact hetzelfde als die in 2018, maar wel vergelijkbaar. Het is een hele mooie wedstrijd waar wij als Nederlanders goed uit de voeten kunnen."

Eind juni

Van der Poel zal daar, mocht hij aan de start staan, topfavoriet zijn. "Maar overal waar Mathieu start, hoort hij bij de topfavorieten", vervolgt Moerenhout, die zijn definitieve selectie pas op zijn vroegst eind juni bekend zal maken.

Ook als Van Aert en Tadej Pogacar het WK rijden, weten zij alle ogen op hen gericht, volgens Moerenhout. "Er zijn wel meer kanshebbers, maar op het moment dat die grote drie, om ze zo maar even te noemen, aangaan kunnen er gewoon heel weinig mee. Dat wordt keer op keer bewezen."

WK mountainbike óók in Schotland

Ondertussen is ook een andere Nederlandse bondscoach aan het plannen richting die wereldkampioenschappen, die dit jaar voor alle wielerdisciplines in dezelfde periode op één locatie worden afgewerkt. En ook hij, Gerben de Knegt, de bondscoach van de mountainbikers, hoopt dat Van der Poel erbij is.

"We rijden op zaterdag 12 augustus, een kleine week na de wegrace, dus in theorie moet het te combineren zijn", hoopt De Knegt hardop.

Bekijk hier de overwinningen van Van der Poel in Sanremo en Roubaix:

"Ook omdat we nog punten nodig hebben. Momenteel staan we dertigste op de ranglijst en hebben we een achterstand van bijna 700 punten op de plekken die recht geven op een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs."

Bellen

Van der Poel heeft eerder al aangegeven bij De Knegt dat hij zijn ambities op de mountainbike nog niet in de ijskast heeft gezet. En dat hij ook in 2023 nog in actie wil komen. "Maar er is nog veel onduidelijk over wanneer hij dat wil doen. Ik snap dat het bij hem niet de hoogste prioriteit heeft, maar die vraag heb ik wel. Ik heb deze week in mijn agenda staan om hem te bellen erover."

Van der Poel wil ook graag de Tour rijden dit jaar én hij heeft de ambitie om die ronde ook eens uit te rijden. "Want daar word je een betere renner van. Het kan anderhalf procent schelen", legde vader Adrie onlangs uit.

Met Milan Vader maken we na het EK de balans op: is het realistisch dat hij zich richt op de Spelen van volgend jaar?

Bondscoach De Knegt over de MTB-plannen van Vader

Het zou zomaar kunnen dat Van der Poel in zijn keuzestress geholpen wordt door een landgenoot, Milan Vader. Hij heeft net als Van der Poel ook ambities op de weg en heeft, mede door een zware blessure, ook al lange tijd geen mountainbikerace gereden, waardoor Nederland zo laag op de ranglijst staat.

Maar Vader heeft besloten in mei en juni alles op alles te zetten om te kijken wat er richting Parijs in het vat zit. En dus pakt hij wellicht de eerste broodnodige punten.

Nove Mesto

"Milan begint in mei in Nove Mesto aan zijn mountainbike-seizoen. Daarna rijdt hij ook Lenzerheide en Leogang, die zijn allebei in juni. En eventueel ook het EK in Krakow. Daarna maken we met hem de balans op: is het realistisch dat hij zich plaatst voor de Spelen?"

Vader, derde op het EK van 2019 en tiende op de Spelen van Tokio, worstelt met de gedachte: stel dat ik me volledig richt op een goed mountainbike-seizoen en Nederland behaalt alsnog één ticket voor Parijs, gaat dat ticket dan wel naar mij?

"Dat is een terechte vraag waar hij mee zit", stelt De Knegt. "Gezien de normale verhoudingen, zou je kunnen zeggen dat Mathieu van der Poel de beste mountainbiker is. Want hij heeft meerdere wereldbekers gewonnen en hij heeft een WK-medaille behaald. Milan niet. Maar dat is op papier. En we hebben ook nog een nationale kwalificatie-eis waaraan beiden moeten voldoen. Daar kijken we ook naar."

De nationale eis is één keer een plek bij de beste acht in een wereldbekerwedstrijd (die een renner zelf van tevoren aanduidt als kwalificatiemoment).

Escape

Internationaal gezien is er nog een escape richting Parijs: mocht Nederland inderdaad niet bij de beste 19 landen staan op het moment dat de lijst opgemaakt wordt, dan krijgen de twee best presterende landen op het WK die zich nog niet via de normale weg geplaatst hebben, ook nog één ticket.

Maar voordat laatstgenoemde uitweg überhaupt nodig is, moet er wel eerst een Nederlander meedoen in het Schotse Glentress Forest op die twaalfde augustus. Wordt vervolgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl