Op het gebouw van COC Eindhoven wordt een nieuwe regenboogvlag opgehangen
NOS NieuwsAangepast

Zorgen én vechtlust om agressie tegen lhbti'ers: 'Maakt me strijdlustiger'

Na een reeks van geweldsincidenten tegen de lhbti-gemeenschap wapperde op verschillende gebouwen vandaag op verzoek van belangenorganisatie COC Nederland en de regionale COC's de regenboogvlag. Onder meer op stadhuizen, politiebureaus, het ministerie van VWS en partijkantoren was de veelkleurige vlag te zien. COC Nederland had daartoe opgeroepen na meerdere anti-lhbti-incidenten.

Vorig weekend werd in Eindhoven de regenboogvlag van de gevel van het COC-gebouw weggerukt door een groep van zo'n twintig mensen. Die groep probeerde de vlag in brand te steken en scholden jongeren die aanwezig waren op een bijeenkomst uit voor "kankerhomo". Een vrijwilliger die vroeg of ze wilden stoppen kreeg een klap in haar gezicht.

In Groningen werden datzelfde weekend medewerkers van een dragshowbar mishandeld en tijdens de voetbalwedstrijd tussen Spakenburg en PSV klonken homofobe spreekkoren. Voor het COC reden genoeg om nog eens te benadrukken dat haat en geweld moet stoppen.

Desinformatie

Dennis Bijleveld, een van de bekendste dragqueens in Nederland, is inmiddels acht jaar werkzaam in de dragscene als Ma'Ma Queen en ondervindt de kritiek op de gemeenschap aan den lijve. "Hoe zichtbaarder we zijn, hoe meer commentaar erbij komt", zegt de dragartiest.

In de video hieronder vertelt Ma'Ma Queen over de toenemende kritiek en incidenten in het leven van een dragqueen:

Ma'Ma Queen wordt juist strijdlustig van toenemende agressie tegen drags

Vooral de kritiek op sociale media heeft een vlucht genomen, vertelt Ma'Ma Queen. Op straat uitgescholden worden is van alle tijden en dat maakt de dragqueen ook nu nog mee. Maar ook een taxichauffeur die weigert je mee te nemen is dagelijkse kost voor de dragqueens in Nederland.

Volgens Hanneke Felten, onderzoeker discriminatie bij kennisinstituut Movisie, vinden anti-lhbti-geluiden steeds vaker een weg naar de media en sociale media. En dat noemt ze problematisch. "Als dat in de media komt dan denken mensen dat het een gewoon geluid is en dat kennelijk veel mensen dat vinden."

Ze zegt dat er veel desinformatie rondgaat en dat dat de acceptatie niet ten goede komt. Ze ziet het de laatste tijd ook gebeuren rondom dragqueens. "Er wordt vaak gedacht: als andere mensen het niet goedkeuren, dan keur ik het ook niet goed. Zodra die anti-dragqueen-verhalen rondgaan, groeit dat sentiment", aldus Felten.

'Drag is een kunstvorm'

Ma'Ma Queen vraagt zich af waarom mensen kritiek hebben en tegen drag zijn. "Drag is een kunstvorm, evengoed als schilderen, dansen of toneelspelen", zegt Ma'Ma Queen. "Wat willen ze precies? Drag staat voor vrijheid en jezelf kunnen zijn, dat kan je niet verbieden."

De dragartiest laat zich er niet door kisten, sterker nog, de strijdlust wordt er alleen maar groter op. "Hoe meer we beperkt worden, hoe meer we onszelf zichtbaar zullen maken", zegt Ma'Ma Queen vastberaden.

Complimenten in de trein

"Wij zijn er omdat we bepaalde kanten van onszelf in het dagelijks leven niet kunnen uiten en niet gewaardeerd worden. Als we drag zijn, kunnen we dat goed vieren. De toename van commentaar op drags maakt mij alleen maar strijdlustiger."

Gelukkig, zegt Ma'Ma Queen, neemt niet alleen de kritiek toe, maar ook de complimenten. "Dat gaat gelijk aan elkaar op. Als ik volledig met make-up in de trein of het ov zit, komen mensen ook naar me toe en zeggen ze hoe tof en cool ze het vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl