Protesten tegen de deelname van Israël aan het WK onder 20
NOS Voetbal

Opnieuw rel tussen politiek en voetbal: Indonesië dreigt jeugd-WK kwijt te raken

Drie maanden na het veelbesproken wereldkampioenschap in Qatar is de volgende rel uitgebroken waarbij voetbal en politiek niet samen blijken te gaan. Indonesië dreigt de organisatie van het WK onder 20 kwijt te raken.

Dat is het toernooi dat in 2005 in Nederland werd gehouden, toen de tiener Lionel Messi met Argentinië de harten veroverde en zijn eerste internationale prijs pakte.

Hoe en waar?

Over een kleine twee maanden zou de editie van 2023 moeten beginnen, maar de grote vraag is hoe en waar? Door toenemende politieke druk is het alvast niet mogelijk om vrijdag op Bali de loting voor het evenement te verrichten.

Daar begon het gedonder, toen gouverneur Wayan Koster aankondigde dat hij het deelnemende team van Israël weigerde te huisvesten op het eiland. En zijn collega Ganjar Pranowo van Midden-Java volgde. Mensen gingen massaal de straat op om tegen de Israëlische deelname te protesteren.

Pranowo is tevens de grote favoriet bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Als lid van de Indonesische Democratische Partij van Strijd handelt hij in de geest van Soekarno, die Palestina steunde in het Israëlisch-Palestijns conflict.

Terug naar het voetbal. Eigenlijk zou het toernooi twee jaar geleden worden gespeeld, met Nederland als een van de gekwalificeerde landen. Maar de coronapandemie gooide roet in het eten. In een nieuwe kwalificatiecyclus lukte het Oranje niet om zich opnieuw te plaatsen.

Maar Israël greep wel voor het eerst in de historie een ticket.

Vanwege politieke spanningen speelt Israël met zijn vertegenwoordigende elftallen doorgaans mee in de sterke Europese kwalificatiezone, met slechts incidenteel succes. In 1970 werd nog wel het grote WK gehaald, maar dat was via Azië en Oceanië. Noord-Korea trok zich destijds terug voor de duels met Israël.

En nu is er dan opnieuw zo'n zeldzaam hoogtepunt voor Israël, terwijl Indonesië meer dan ooit snakt naar zijn eigen primeur.

Stadionramp

De FIFA besloot de organisatie van het geannuleerde WK namelijk door te schuiven en Indonesië de editie van 2023 te gunnen. Dat was nog voordat een grote stadionramp in oktober 2022 het imago van het land flink beschadigde, waarna de twijfels over een groot voetbaltoernooi in het Aziatische land al toenamen. Dus wordt deze Israël-kwestie de druppel?

Indonesië riskeert tevens een schorsing, als het bij zijn standpunt blijft om Israël te weren.

Voetbal is enorm populair geworden in Indonesië

Sport en politiek moeten gescheiden blijven, klinkt er nu ook een tegengeluid vanuit meerdere hoeken.

"Zolang Indonesië zich bereid heeft verklaard om de gastheer te zijn, moet Indonesië het risico nemen om geen leden van internationale evenementenorganisatoren af te wijzen", vindt professor internationaal recht Hikmahanto Juwana. "De afwijzing van het Israëlische team is betreurenswaardig."

De Palestijnse ambassadeur in Indonesië ziet geen bezwaren aan deelname van een Israëlisch voetbalteam.

Argentinië aast op organisatie

En als sport en politiek niet gescheiden kunnen worden, lijkt er voor de wereldvoetbalbond FIFA geen andere optie dan het evenement aan een ander land toe te wijzen. Argentinië zou zich al kandidaat hebben gesteld om het toernooi over te nemen, waarmee het als gastland via een achterdeurtje alsnog kan meedoen.

Zover wil Erick Thohir het niet laten komen. De Indonesische bondsvoorzitter heeft al vliegtickets naar Zürich geboekt om in gesprek met de FIFA te kijken wat er nog te redden valt.

"Blijf gepassioneerd in het vinden van oplossingen voor elke uitdaging, in het belang van een steeds globaler wordend Indonesië", schreef Thohir op Twitter, waarmee zijn intenties duidelijk zijn.

De FIFA weerhoudt zich vooralsnog van commentaar, maar zal de druk ook langzaamaan gaan voelen. Op 20 mei staat de eerste wedstrijd al gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl