Een betoger balt zijn vuist bij een protest tegen de hervormingen in Israël
NOS NieuwsAangepast

Massale protesten na ontslag minister Israël, president vraagt hervorming te stoppen

Op meerdere plekken in Israël zijn mensen massaal de straat op gegaan na het ontslag van de minister van Defensie, Gallant. De Israëlische premier Netanyahu ontsloeg Gallant gisteravond, nadat die zich in een toespraak kritisch had uitgesproken over de voorgenomen hervormingen van de rechtspraak in Israël.

Naar aanleiding van de massale protesten heeft de Israëlische president Isaac Herzog de regering opgeroepen het wetgevingsproces te stoppen. "Omwille van het volk in Israël, omwille van de verantwoordelijkheid, roep ik u op het proces te stoppen", schrijft de president op Twitter. "Dit is niet het moment voor politiek, dit is het moment voor leiderschap en verantwoordelijkheid", besluit Herzog.

Zelf het beleid tegenhouden kan de president niet: de functie is in Israël grotendeels ceremonieel. Ruim een maand geleden, bij eerdere protesten, riep de president Netanyahu ook al op om te werken aan een "breed gedragen compromis".

Minister Gallant sprak zich gisteren uit tegen de hervormingen, die het parlement meer macht geven ten koste van het hooggerechtshof. Hij noemde de verdeeldheid over de hervormingen een ernstige bedreiging van de nationale veiligheid, doordat die ook is doorgedrongen tot het leger en de veiligheidsdiensten.

Na het ontslag van Gallant trokken betogers onder meer naar het huis van Netanyahu in Jeruzalem. Ook verzamelden ze zich bij zijn kantoor en de Knesset, het gebouw van het Israëlische parlement. Ze riepen daarbij leuzen als "red de democratie" en hadden Israëlische vlaggen bij zich. Ook in Beersheba en Haifa gingen mensen de straat op.

In Tel Aviv blokkeerden demonstranten de belangrijke Ayalon-snelweg. Ze stichtten op verschillende plekken op de weg brand. Na zo'n vijf uur besloot de politie in te grijpen met waterkanonnen. Verder zijn er voor vandaag in meerdere sectoren stakingen aangekondigd. Zo zijn artsen van plan om niet op te komen dagen in ziekenhuizen, houden universiteiten de deuren gesloten en hebben vakbonden met het bedrijfsleven afspraken gemaakt over stakingen.

Dit zijn beelden van de demonstraties:

Massale demonstraties in Israël: 'Red de democratie'

Critici zijn bang dat de hervormingen de democratie zullen beschadigen. Ze vrezen daardoor voor de rechten van minderheden, zoals Palestijnen en lhbti'ers. Sinds de aankondiging van de hervormingen zijn er meerdere massademonstraties geweest.

Vandaag zou er eigenlijk gestemd worden over één van de hervormingswetten, maar het is nog maar de vraag of dat doorgaat. Een paar uur na het ontslag van Gallant kwamen er signalen dat andere ministers in het kabinet van Netanyahu niet onwelwillend tegen eventueel uitstel van de hervormingen stonden.

Zo zei cultuurminister én Netanyahu-vertrouweling Micky Zohar zijn premier te steunen als Netanyahu de hervormingen opschort, "om de scheur in het land te helen".Minister van Diaspora Chikli zegt de oproep van oppositiepoliticus Gantz voor dialoog te steunen.

De Israëlische krant Haaretz schrijft op basis van bronnen dat er binnen de partij van Netanyahu, Likud, steeds meer stemmen zijn voor uitstel. Ook zou er binnen de partij worden gezegd dat justitieminister Levin moet opstappen. Op zijn beurt dreigt Levin met vertrek als de stemming over de hervormingen wordt uitgesteld.

Israëlische media schrijven dat er binnen het Israëlische kabinet gesproken wordt over mogelijk uitstel van de omstreden juridische hervormingen die het land al maanden in hun greep houden. Volgens de kranten The Jerusalem Post en Haaretz heeft Netanyahu hierover gesproken met onder anderen zijn justitieminister Levin en gaat het overleg deze ochtend verder met de leiders van de coalitiepartijen.

Reeks protesten

De ultrarechtse regering van Israël presenteerde de hervormingsplannen begin dit jaar, kort na de installatie van het nieuwe kabinet van Netanyahu. De veranderingen betekenen onder meer dat het hooggerechtshof niet meer mag ingrijpen als er in het parlement een meerderheid is voor een wet, ook als die in strijd is met bestaande wetten.

De VS, een belangrijke bondgenoot van Israël, is "ernstig bezorgd" over de huidige situatie in Israël, zei een woordvoerder van het Witte Huis. Het land dringt er bij de leiders "sterk op aan" om zo spoedig mogelijk een compromis te vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl