Zwitserse regering bijeen over Credit Suisse, mogelijk overname door UBS
De Zwitserse federale regering heeft vanavond overleg gehad over de situatie bij de bank Credit Suisse, melden Zwitserse media. Volgens de Financial Times bereidt de regering in Bern maatregelen voor zodat het noodlijdende bedrijf kan worden overgenomen door branchegenoot UBS, eveneens uit Zwitserland.
Credit Suisse zit in grote problemen en zag de afgelopen week zijn waarde met een kwart dalen. Credit Suisse kreeg een lening van ruim 50 miljard euro van de Zwitserse centrale bank om overeind te blijven. De bank kwam in de problemen door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank. Het omvallen van die banken én de problemen bij Credit Suisse hebben geleid tot grote onrust op de financiële markten.
Vooral aandelen van banken, verzekeraars en andere financiële instellingen daalden de afgelopen week hard in waarde. Ook Nederlandse bedrijven als Aegon, ABN Amro en ING werden afgelopen week fors minder waard.
Mogelijk 10.000 banen weg
Volgens bronnen van internationale persbureau staat UBS onder grote druk van de Zwitserse autoriteiten om Credit Suisse over te nemen, om zo een einde te maken aan de crisis. Mogelijk komt de Zwitserse overheid met garanties voor de overname. Persbureau Reuters meldt dat UBS zo'n 6 miljard dollar aan overheidsgaranties wil voor een overname van Credit Suisse. Een overname zou tot 10.000 banen kunnen kosten.
Duidelijk is al wel dat er nog geen knopen zijn doorgehakt. De Zwitserse autoriteiten willen nog voordat de beurzen op maandag weer openen een oplossing voor Credit Suisse, maar het samenvoegen van de twee bankreuzen is zeer complex. Vermoedelijk wordt er daarom morgen verder gepraat.
Ook de Amerikaanse autoriteiten bemoeien zich met de mogelijke overname, zo meldt het economische persbureau Bloomberg. Zowel UBS als Credit Suisse is in de VS actief.
Deutsche Bank
Het is niet direct duidelijk of Credit Suisse volledig zou moeten worden overgenomen, of dat andere bedrijven delen van het concern in handen krijgen. Deutsche Bank wordt door Bloomberg genoemd als kandidaat om een deel van de investeringstak in handen te krijgen. Eerder vandaag ging nog het gerucht dat de Amerikaanse investeringsgigant BlackRock de bank zou willen kopen, maar dat fonds ontkent.
Bij Credit Suisse zijn al langer problemen, onder meer door verlieslatende investeringen. Ook bleek begin deze week dat er in de boekhouding tekortkomingen zitten. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 7,4 miljard euro. UBS, waar de Nederlander Ralph Hamers de scepter zwaait, maakte juist 7 miljard euro winst.
De problemen komen onder meer door het omvallen van de Silicon Valley Bank in de VS. Daardoor is er in Silicon Valley grote onrust ontstaan: