Een vrouw staat naast ingestorte gebouwen in Hatay
NOS Nieuws

'Slachtoffers aardbeving moeten weken wachten op Nederlands visum'

Ruim een maand na de aardbeving in Turkije en Syrië zijn er nog maar weinig mensen uit het rampgebied die een visum voor Nederland hebben gekregen, zeggen advocaten. Ondanks de voorrang die zij eigenlijk moeten krijgen als hun aanvraag wordt behandeld, duurt het weken om mensen die hier bij familie willen verblijven naar Nederland te halen.

Honderden familieleden hebben vanuit Turkije en Syrië aangegeven tijdelijk bij familie in Nederland te willen verblijven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er visa zijn verstrekt, maar noemt geen aantallen. Advocaten zien dat het slechts een enkeling toegestaan wordt om tijdelijk bij een familielid in Nederland in te trekken.

Seval Karanlik wacht al ruim drie weken op haar familie:

Wekenlang wachten op visum voor Turkse familie: 'Ze hebben geen huis meer'

"Het opsturen van documenten naar Turkije, het maken van een afspraak op het consulaat en de behandeling van een visum maken dat het hele proces wekenlang duurt", zegt advocaat Ismet Özkara. Van de bijna veertig families die hij uit het aardbevingsgebied bijstaat, hebben er twee een visum.

Oanh Tran is sinds de aardbeving bezig om familieleden naar Nederland te halen. "Het levert mij allemaal veel stress op. Ik sta echt in de survivalmodus", zegt ze. "Mijn familie is zijn hele hebben en houwen in Turkije kwijtgeraakt. Het zou fijn zijn als ze hier weer even op adem kunnen komen, maar een visum hebben we na vier weken helaas nog niet."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een maand geleden bekendgemaakt dat mensen uit het rampgebied voorrang krijgen bij een visumaanvraag. Het beeld dat families wekenlang moeten wachten zegt het ministerie niet te kunnen plaatsen.

Zo zou een afspraak bij het consulaat in Turkije, die nodig is voor het verkrijgen van een visum, binnen een paar dagen gemaakt moeten zijn. Advocaat Özkara hoort daarentegen van families dat ze veel langer moeten wachten. "Het duurt zo drie weken voor een familie om langs te kunnen komen op het consulaat in Ankara."

Het is echt goed dat er met de voorrang voor een visumaanvraag een gebaar wordt gemaakt naar de slachtoffers van de aardbeving.

Elmas Ceylan, advocaat

Bahattin Aydin is een andere advocaat die tientallen families helpt bij het krijgen van een visum. Hij kent één familie die na een maand een visum heeft gekregen. Vooral de garantstelling die familieleden in Nederland moeten afgeven leidt tot vertraging, ziet Aydin.

"Om bij de gemeente een afspraak te maken duurt het een paar dagen of zelfs een week. Daarna moeten de documenten per post naar Turkije worden gestuurd, wat ook zo een week in beslag neemt."

Advocaat Ceylan ziet dat het proces om een visum te verkrijgen moeizamer loopt dan verwacht. "Maar het is echt goed dat er met de voorrang een gebaar wordt gemaakt naar de slachtoffers van de aardbeving. Daarbij duurt het verkrijgen van een visum in een normale situatie ook al snel meerdere maanden."

Ook andere landen hebben maatregelen getroffen om het verkrijgen van een visum voor mensen uit het rampgebied makkelijker te maken. Duitsland, dat eveneens voorrang geeft aan getroffenen van de aardbeving, heeft ruim duizend visa verstrekt. Oostenrijk heeft tot nu toe twintig visa uitgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl