Britse regering wil strenger optreden tegen illegale bootmigranten
De Britse regering wil iedereen die op illegale wijze het Verenigd Koninkrijk bereikt per boot, de toegang tot het land ontzeggen en uitzetten. De plannen die vanmiddag zijn gepresenteerd in het Lagerhuis zijn een poging om de tienduizenden illegale migranten te weren die jaarlijks de oversteek maken via Het Kanaal.
De migranten worden vastgezet in onder meer militaire kazernes en daarna uitgezet naar hun land van herkomst of naar zogenoemde 'veilige derde landen'. Vervolgens wordt ze de toegang tot het VK voor altijd ontzegd. Uitzonderingen gelden slechts voor ernstig zieken en kinderen die alleen reizen. Ook zou het Britse parlement met de wet de bevoegdheid krijgen om een maximum in te stellen voor het totale aantal migranten dat jaarlijks het land binnenkomt.
Het aantal bootmigranten is de afgelopen jaren sterk gestegen. Waar in 2020 nog 8500 migranten de oversteek maakten naar het VK, waren het er vorig jaar ruim 45.000. Dat heeft ertoe geleid dat de asielprocedure in het land is vastgelopen.
Minister Braverman van Binnenlandse Zaken geeft toe dat de regering "de grenzen van het internationaal recht" probeert op te zoeken. Volgens premier Sunak pakken de Britten hiermee "de controle over onze grenzen terug, voor eens en altijd".
Mensenrechtenorganisaties spreken zich uit tegen het plan. Vluchtelingenorganisaties vrezen dat mensen uit landen als Syrië en Eritrea als criminelen worden behandeld, terwijl ze met een legitieme reden zijn gevlucht: om te ontsnappen aan oorlog en conflict. Het is waarschijnlijk dat de wetgeving wordt aangevochten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Enkeltje Rwanda
De nieuwe plannen van de Britse regering komen bijna een jaar na het 'enkeltje Rwanda', een idee dat oud-premier Johnson in april uit de doeken deed. In ruil voor omgerekend ruim 140 miljoen euro zou het Afrikaanse land migranten opvangen die op illegale wijze het VK waren binnengekomen.
Het Europees Hof stak daar een stokje voor en stelde dat er een "reëel risico bestaat op onherstelbaar leed" bij de asielzoekers. Daardoor is er uiteindelijk niemand naar Rwanda gestuurd.