Wel of geen ruimte voor de wolf? Ook dát is een verkiezingsthema
In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen gaat het niet alleen over grote thema's als stikstof, immigratie en wonen. In zeven van de twaalf provincies gaat een van de stellingen in het Kieskompas over de wolf. En de vraag is: moet de wolf wel of geen ruimte krijgen in Nederland?
De terugkeer van de wolf op Nederlandse bodem leidt tot politieke discussies en soms zelfs tot polarisatie. "De wolf is onder meer het symbool geworden van de kloof tussen het platteland en de stad", stelt milieufilosoof Martin Drenthen, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Hier en daar lopen in de provincies de emoties hoog op als het gaat over de wolf. "Er zijn bedreigingen geweest bij lezingen in bezoekerscentra en er zijn groepen die elkaar gek lopen te maken. Mensen die elkaar napraten in plaats van naar de ander te luisteren", zegt Drenthen.
De milieufilosoof vindt dat we in Nederland 'lastige' natuur zoals de wolf ook een plek moeten geven.
Vooral in Friesland lopen de gemoederen hoog op. De Fryske Nasjonale Partij FNP ligt er onder vuur. De partij zou te weinig hebben gedaan om de overlast door wolven te perken.
Sijbe Knol, fractievoorzitter van de FNP, zegt dat zijn partij in de afgelopen vier jaar wel degelijk heeft geprobeerd de overlast te beperken. "Drie jaar geleden is de wolf al tot 'ongewenste vreemdeling' verklaard, maar er is geen wolf geschoten. Dat komt doordat je tegen wet- en regelgeving aanloopt."
Probleemwolven
Volgens hem roept "het hele politiek speelveld" dat je kunt gaan schieten. "Om überhaupt die mogelijkheid te hebben, moet je eerst ergens anders zijn (Europese wet en regelgeving, red). Je moet eerlijk zijn tegen de mensen over wat wel en niet kan."
Femke Wiersma, lijstduwer van de BBB (Boer Burger Beweging) in Friesland, heeft weinig geduld met de wolf. De BBB in Friesland wil binnen afzienbare tijd strengere regels en een afschotbeleid. Ze denkt daarbij aan 'probleemwolven' die zich herhaaldelijk hebben vergrepen aan andere dieren.
De wolf staat symbool voor dat de wereld verandert zonder dat je daarom hebt gevraagd
"Er is onvoldoende gedaan om te voorkomen dat de wolf zich verspreidt. Als je kijkt naar 2021 en 2022 zie je een verdubbeling van het aantal prooien. Dus er moet actief beleid gevoerd worden", zegt Wiersma.
Natuurorganisatie BIJ12, die data over wolven en de schade die ze aanrichten bijhoudt, concludeerde begin dit jaar dat het aantal wolvenroedels mogelijk is verdubbeld. Ook het aantal door wolven gedode dieren nam toe.
"De wolf heeft een zeldzaam talent om dingen op scherp te zetten. Het is een flexibel dier dat niet netjes in zijn gebied blijft, maar ook door cultuurlandschappen gaat. De wolf dwingt ons, meer dan andere dieren, om ons aan te passen", zegt milieufilosoof Drenten. "Uit veel onderzoeken blijkt dat de wolf symbool is geworden voor veranderingen in de wereld waar niet om is gevraagd".
In de provincie Friesland komt die 'ongewenste vreemdeling' ook nog bovenop de al bestaande stikstofproblematiek, problemen met het stroomnetcapaciteit en de strijd om de ruimte, zegt FNP-fractievoorzitter Knol.
Oplossingen voor het wolvenprobleem ziet milieufilosoof Drenthen wel. "We moeten er heel pragmatisch mee omgaan en bijvoorbeeld het vee beschermen. "
Polarisatie helpt daar niet bij, benadrukt Drenthen. "Hoe groter de polarisatie en hoe meer ideologisch gedreven die is, hoe meer mensen de hakken in het zand zetten. Zo lossen we het probleem niet op. Die wolven gaan echt niet weg."
Knol van de FNP hoopt ook dat de politieke partijen niet lijnrecht tegenover elkaar gaan staan maar juist samenwerken. "We zitten helemaal niet ver van elkaar vandaan, we moeten samen ervoor zorgen dat we bereiken wat we willen."