Oranje-verrassing Verbruggen: onbekend in Nederland, dé penaltykiller in België
Bart Verbruggen is de grote onbekende in de voorselectie van het Nederlands elftal. Voor velen een verrassing, voor Belgen niet. Verbruggen is een sensatie onder de lat bij Anderlecht. Wie is deze 20-jarige keeper?
Anderlecht-Ludogorets, tussenronde Conference League, vorige week. Het komt aan op strafschoppen. Vol vertrouwen staat de jonge Nederlander Verbruggen op z'n doellijn te wachten op de Bulgaren die hem een voor een onder vuur zullen nemen.
Zijn herinneringen gaan terug naar de Croky Cup een paar maanden daarvoor. In de strafschoppenreeks tegen Lierse SK pakt Verbruggen een penalty, om vervolgens zelf achter de bal te gaan staan om de winnende erin te prikken. En met succes.
Anderlecht door in de beker, dankzij Verbruggen.
Penaltykiller deluxe
Terug naar het duel met Ludogorets, donderdagavond in het Constant Vanden Stock Stadium. Hij redt niet één, twee, maar alle drie(!) de strafschoppen die hij tegen krijgt. Omdat zijn ploeggenoten de ballen er wel inschieten, is de penaltyserie snel klaar.
Anderlecht door in Europa, opnieuw dankzij Verbruggen.
In de zomer van 2020 plukt de Belgische grootmacht Anderlecht de dan 18-jarige Verbruggen voor 300.000 euro weg uit de jeugdopleiding van NAC Breda, waar hij wordt gezien als een groeibriljant die te vroeg weggaat. Maar tegen Anderlecht kan NAC niet op.
Keeperstrainer Ten Rouwelaar
In Brussel komt hij op voorspraak van keeperstrainer Jelle ten Rouwelaar, die ook net de overstap van Brabant naar België heeft gemaakt. Verbruggen kent de oud-doelman al vanaf zijn veertiende vanuit de jeugd van NAC en ziet hem als zijn voetbalvader.
Zijn eerste seizoen bij Anderlecht zit Verbruggen vooral op de bank. Tijdens de play-offs in mei 2021, als het om de Belgische landstitel gaat, is Verbruggen plots eerste doelman.
"Ik kwam hier als derde keeper en dacht: leuk, ik zie het wel. Vervolgens was ik er twee weken en raakte de eerste keeper geblesseerd. En vlak voor de play-offs viel de keuze van Vincent Kompany (trainer destijds, red.) plots op mij", blikt Verbruggen al eens terug.
Hoewel de titel ver uit het zicht van Anderlecht blijft, maakt Verbruggen een goede indruk. Des te moeilijker hij het vindt om daarna weer braaf plaats te nemen op de bank, achter eerste keus en aanvoerder Hendrik Van Crombrugge.
Mental coach en Jan Vertonghen
Verbruggen praat over zijn teleurstelling met zijn mental coach, met wie hij al vanaf zijn NAC-jeugd samenwerkt. Hij leert hem zijn emoties onder controle te houden. Om dingen van zich af te laten glijden waar hij toch geen invloed op heeft.
Ook dit seizoen begint Verbruggen als tweede keus. Het maakt hem ongeduldig. Tijdens een van de carpoolritjes van Antwerpen naar Anderlecht maant routinier Jan Vertonghen hem tot rust. Zijn kans komt nog wel.
Ondertussen wordt er aan de jonge Nederlander getrokken vanuit Engeland. Championship-club Burnley, waar oude bekenden Kompany en Ten Rouwelaar inmiddels werken, wil hem vastleggen. Ondanks een zomers miljoenenbod komt er geen transfer.
Met tegenzin neemt Verbruggen opnieuw plaats op de Anderlechtse bank. "Ik heb dat ook tegen de mensen van het bestuur gezegd. Ik kan niet tot mijn 24ste op de bank zitten, hè. Ik moet spelen", vertelt de 1.94 meter lange doelman aan de Belgische pers.
Dat klinkt als branie. Een vleugje Nederlandse arrogantie, zouden ze zeggen in België. Maar dat is Verbruggen, rustig en stabiel van zichzelf, niet. Hij is gewoon overtuigd van zijn kunnen.
Een trainerswissel pakt goed voor hem uit en sinds het begin van het jaar is Verbruggen de nummer 1 bij Anderlecht, waar hij de kapitein dus op de bank houdt en sindsdien ijzersterk keept. Met de plaats in de voorselectie van Oranje als ultieme beloning.
Overleden vader
Hij doet het voor zijn vader, die dit prachtig had gevonden. Coen Verbruggen overleed onverwachts in januari 2021. Vijftig jaar was hij. Een dag voor zijn hartstilstand waren vader en zoon nog samen in Breda.
Nu draagt Verbruggen junior zijn vader, zelf ook oud-keeper en gek van het voetbalspelletje, elk duel bij zich. Zo heeft hij op zijn handschoenen de letter 'C' laten zetten, laat hij de Vlaamse pers weten.
"Als ik nu op het veld stap, is mijn papa altijd een beetje bij me."