Scheidsrechter Rob Dieperink stuurt Philippe Sandler (links) van het veld na de handsbal tegen Feyenoord
NOS Voetbal

Seponeren rode kaart Sandler zorgt voor rumoer in Zeist: 'Voor mij geen enkele twijfel'

  • Sam Porskamp

  • Sam Porskamp

Was het nou wel of niet opzettelijk hands? De rode kaart van Philippe Sandler houdt de gemoederen bij de KNVB en NEC al enige tijd bezig. Nadat de kaart eerder door de tuchtcommissie werd geseponeerd, ving de aanklager vandaag ook bot bij de commissie van beroep.

De beslissing van scheidsrechter Rob Dieperink om Sandler rood te geven in het bekerduel met Feyenoord was niet terecht en dus wordt de verdediger niet geschorst en is hij gewoon inzetbaar aankomende zondag tegen Ajax. Een beslissing die voor onbegrip zorgt binnen het scheidsrechterkorps.

"Waar kan ik de kilometers factureren?", grapte technisch directeur van NEC Carlos Aalbers dinsdagavond bij binnenkomst van het hoofdgebouw van KNVB in Zeist. Sandler en teammanager Muslu Nalbantoglu zaten al in de lobby, trainer Rogier Meijer completeerde even later de NEC-delegatie. Voor de tweede keer in korte tijd moesten ze opdraven in Zeist en dus hing er een ietwat jolig sfeertje.

Gele kaart genoeg

"Maar het is een serieuze zaak", zei Aalbers die Sandler verdedigde. "We dachten dat met de uitspraak van de tuchtcommissie de kous af was. We hebben toen ook gediscussieerd over opzettelijk hands of niet opzettelijk hands. Wij zijn van mening dat Sandler niet willens en wetens die bal heeft tegengehouden met zijn hand. Een gele kaart was genoeg geweest in onze ogen."

Eerst even terug naar het moment waar het allemaal over ging. Sandler kreeg drie weken geleden in de slotfase van de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en NEC de bal van dichtbij tegen zijn arm geschoten. Volgens scheidsrechter Dieperink voorkwam de verdediger daarmee een doelpunt van Ezequiel Bullaude en dus kreeg Sandler rood.

Bekijk vanaf 6.40 het moment waarop Philippe Sandler rood kreeg in het bekerduel met Feyenoord:

"Met de positie van de arm aanvaardt de speler het risico dat de bal op de arm kan komen", verduidelijkte Dieperink zijn keuze voor een rode kaart in een klein zaaltje van het hoofdkantoor van de KNVB. Naast de scheidsrechter en de NEC-delegatie namen daar ook een driekoppige beroepscommissie, een secretaris, twee aanklagers, drie journalisten en een persman plaats. Een surrealistisch situatie als je bedenkt dat het om één wedstrijd schorsing ging van een speler uit de middenmoot van de eredivisie.

Het gebeurt niet vaak dat de aanklager in beroep gaat tegen een uitspraak van de tuchtcommissie, zo'n tien keer per jaar. Maar er stond veel op het spel, want de zaak-Sandler kan vanaf nu als voorbeeld worden gesteld voor situaties in de toekomst. Volgens Dieperink was zijn beslissing klip-en-klaar. "Ik heb de beelden teruggezien en die bevestigen de rode kaart. Voor mij geen enkele twijfel."

Wat staat er in de spelregels?

In de spelregels van de KNVB staat: "Als een speler de tegenpartij een doelpunt of een duidelijke scoringskans ontneemt door strafbaar hands te maken, dan wordt de speler van het speelveld verwijderd, ongeacht de plaats van de overtreding."

Volgens de aanklager, Dieperink en veel andere collega's uit het scheidsrechterkorps, is die regel duidelijk. Sandler maakte een onnatuurlijke beweging met zijn arm en neemt daarmee het risico dat hij hands maakt. Strafbaar hands dus. Dat er geen opzet in het spel was, doet niet terzake en staat ook niet in de spelregels.

Sandler, die de situatie in het midden van het kamertje nog een keer in slow motion voordeed, vond dat hij er weinig aan kon doen. "Ik probeerde de bal te blokken met mijn rechterenkel en daardoor ging mijn arm los zitten. Ik probeerde mijn arm zelfs nog weg te trekken, maar hij schiet vanaf één meter. Ik kan mijn arm moeilijk verwijderen."

De tuchtcommissie én commissie van beroep gaven Sandler dus gelijk. Een beslissing die in Zeist nog wel even zal nadreunen. In de ogen van het scheidsrechterskorps viel Dieperink namelijk niets te verwijten en zorgt het seponeren van de kaart alleen maar voor meer onduidelijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl