Bijna 1 miljoen asielaanvragen in Europese landen, 50 procent meer dan in 2021
De EU-landen, Zwitserland en Noorwegen kregen vorig jaar bijna 1 miljoen asielaanvragen, meldt het Asielagentschap van de Europese Unie (EUAA) op basis van voorlopige cijfers. Dat is een stijging van meer dan 50 procent ten opzichte van 2021 en het hoogste aantal sinds 2016, toen waren het er bijna 1,25 miljoen.
Syriërs deden de meeste aanvragen (132.000), gevolgd door Afghanen (129.000). Ook kwamen er relatief veel aanvragen van migranten uit Turkije, Venezuela, Colombia, Bangladesh en Georgië.
Het aantal asielaanvragen komt boven op de ongeveer 4 miljoen mensen die zijn gevlucht uit Oekraïne. Die vallen niet onder de standaard asielprocedure.
De grote toename ten opzichte van 2021 heeft volgens het agentschap onder andere te maken met de opheffing van coronamaatregelen. Ook conflicten en voedselonzekerheid in het land van herkomst zijn belangrijke redenen om asiel aan te vragen.
Zo zijn veel Afghanen op de vlucht geslagen nadat de Taliban in augustus 2021 de macht hadden overgenomen, en in Syrië woedt al meer dan tien jaar een burgeroorlog.
Het EUAA zegt niet welke landen vorig jaar de meeste aanvragen ontvingen. Volgens persbureau AP, dat een intern EU-migratierapport heeft ingezien, bestaat de top vijf uit Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Italië.