Deze marktvrouw kan haar oude biljetten nergens kwijt
NOS Nieuws

Bankbiljettenwissel in Nigeria week voor verkiezingen niet opgelost

In Nigeria is het tekort aan nieuwe bankbiljetten een week voor de verkiezingen nog niet opgelost. Door het tekort aan contanten zijn veel mensen in de problemen gekomen, en zijn mogelijk meer kiezers dan normaal bereid hun stem aan de hoogste bieder te verkopen, zo waarschuwde de denktank International Crisis Group. Ook kunnen de spanningen rond verkiezingen nog meer oplopen dan gebruikelijk.

Het leek de centrale bank van Nigeria vorig jaar een goed idee om bankbiljetten met een geringe waarde (tot 2,04 euro) te vervangen door nieuwe. Ook werd er tegelijkertijd een limiet ingesteld aan opnames van cashgeld. Dat zou witwassen van corruptiegeld bemoeilijken en de opmars van digitaal bankieren versnellen, zo was de redenatie.

Het liep op een debacle uit. Volgens de Wereldbank was in 2021 63 procent van de ongeveer 225 miljoen Nigerianen arm. Minder dan de helft van de volwassenen heeft een bankrekening. De rest is gewend alles met cashgeld te betalen. De economie loopt dus grote schade op als er niet genoeg contant geld beschikbaar is.

Half december werden de oude biljetten waardeloos, maar bleken er te weinig nieuwe beschikbaar om aan de vraag naar nieuwe te voldoen.

Nieuwe 1000 naira-biljetten

Er ontstonden lange rijen bij banken en pinautomaten. Ook kregen de banken het verwijt te veel transactiekosten in rekening te brengen en ontstond er illegale handel in nieuwe biljetten. Daar kwam nog bij dat digitale betalingsplatformen niet altijd betrouwbaar te zijn.

Bijna twee maanden later zijn de problemen nog niet opgelost.

Tien uur in de rij

Persbureau AP sprak met een vrouw die niet genoeg contanten heeft om genoeg voedsel en medicijnen te kopen voor haar acht leden tellende gezin. Ze heeft 1,7 miljoen naira (3471 euro) op de bank staan, maar kan er niet bij omdat de bank steeds zegt dat de nieuwe biljetten op zijn.

Het persbureau sprak ook een vrouw die tien uur in de rij moest staan om 10.000 naira (20,40 euro) op te nemen en een winkelier die zijn winkel een dag moest sluiten omdat hij op zoek moest cashgeld voor in zijn kassa.

President Buhari heeft de centrale bank opdracht gegeven om het opnemen van cashgeld voor iedereen mogelijk te maken. Voor de wraak van de kiezer hoeft hij niet bang te zijn: hij is na twee ambtstermijnen van vier jaar niet herkiesbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl