Velzeboers WB-goud geeft 'pittige' shorttrackweek glans, bij tweede verlies Schulting
Het gat tussen shorttrackster Xandra Velzeboer en de rest was enorm. In de finale van de 500 meter bij de wereldbekerfinale in Dordrecht troefde de Nederlandse twee Canadese vrouwen af voor het goud. Daardoor is Velzeboer de winnaar van het algemeen klassement geworden van de 500 meter dit seizoen.
In haar zevende finale van dit wereldbekerseizoen moest Velzeboer onder anderen afrekenen met Kim Boutin en Rikki Doak, de sprintspecialisten uit Canada. Velzeboer ging er als een raket vandoor, sloeg vanaf de eerste bocht al direct een gat van een aantal meter en liet de jagende Canadezen niet meer terugkomen.
Zo eindigde de Nederlandse shorttrackweek, die volgens bondscoach Niels Kerstholt "pittig" was, toch nog met wat glans. Velzeboers zege op de 500 meter was de enige individuele gouden medaille voor Nederland tijdens het laatste wereldbekerweekend van het shorttrackseizoen.
Bekijk hier de reactie van Velzeboer na haar gouden 500 meter en van bondscoach Kerstholt over het weekend:
Velzeboer sjeeste in 42,02 naar goud, haar vierde wereldbekergoud dit seizoen. Voor de andere Nederlander in de ijzersterke finale was er geen plaats op het podium. Selma Poutsma, die zich in de halve finales niet vlekkeloos maar wel netjes achter Boutin naar de finale had geschaatst, kwam er in de finale niet aan te pas en finishte als vijfde.
Itzhak de Laat reed bij de mannen niet in de finale op de 500 meter, nadat hij in de halve finales als derde finishte achter de Chinees Lin Xiaojun en de Koreaan Lim Yong Jin. Hoofdschuddend accepteerde hij zijn lot, dat lag in de B-finale. Die B-finale won hij overigens wel nog. Kon hij toch nog even juichen. Al was De Laat zijn tijd van 42,10 wel langzamer dan de winnende tijd van Velzeboer.
Weer geen goud Schulting
Voor Suzanne Schulting eindigde de wereldbekerfinale in mineur. De winnares van het klassement op de 1.000 meter kwam in de finale tot brons, in eigen huis verslagen door de Canadese Courtney Sarault en de Zuid-Koreaanse Gilli Kim. Schulting is wel de winnaar van het WB-eindklassement op de 1.000 meter.
Zaterdag werd Schulting in de finale van de 1.500 meter nog verslagen door de Belgische Hanne Desmet. Zondag lukte het dus weer niet. Al had ze de sportieve revanche op Desmet wel te pakken, want Desmet werd vierde op de kilometer.
Geen negende wereldbekergoud dit seizoen voor Schulting dus. Na afloop reageerde ze geëmotioneerd. "Je voelt gewoon dat je de laatste twee dagen dat laatste zetje, die eindpower, mist. De race was perfect en normaal gesproken kan ik 'm door versnellen, maar ik had het gewoon niet in mijn benen vandaag. Het is heel lastig te accepteren dat je iets niet hebt wat je heel graag wilt", snikte Schulting. "Dat is heel pijnlijk."
Bekijk hier de reactie van Schulting:
Ook Sjinkie Knegt had geen topdag. Hij plaatste zich niet voor de hoofdfinale op de kilometer. Knegt ging in zijn halve finale goed mee in de slipstream van Park Ji Won, die de A-finale uiteindelijk won, maar kon in de laatste meters zijn schaats niet voorbij Pascal Dion duwen. Knegts tijd was 0,17 seconden te langzaam voor een plek in de A-finale. In de B-finale eindigde hij als derde.
Knegt uitte deze week felle kritiek op bondscoach Kerstholt. Daarvoor meldt Knegt zich maandag bij de shorttrackbond. "Ik weet niet of ik daar nou veel over in detail moet treden", zei Kerstholt na afloop. "Maar hij gaat in ieder geval zitten met de bond."
Van 't Wout geblesseerd
Van Jens van 't Wout, die andere Nederlander die met regelmaat medailles binnen hengelt, werd ook niet gejuicht. Eerder op de zondag reed hij nog wel de B-finale van de mannenaflossing. Maar in overleg met de dokters besloot Van 't Wout wegens een onwillige lies de 500 meter niet te rijden. Houd rust met oog de komende WK halverwege maart, zei het verstand.
"Soms heb ik het idee dat hij nog een medaille kan pakken op een been", zei Kerstholt. "Maar hij ging per rit achteruit. En als hij dan wel alles afscheurt, hebben we hem op het WK niet meer." De WK beginnen op 10 maart.
Bekijk hier de reactie van Van 't Wout: