Manchester City verdacht van overtreden meer dan honderd financiële regels
De Premier League, de organisator van de hoogste Engelse voetbalcompetitie, stelt een commissie in die onderzoek gaat doen naar mogelijke financiële overtredingen van Manchester City. De regerend kampioen van Engeland zou van 2009 tot 2018 meer dan honderd financiële regels hebben overtreden.
Als een of meer overtredingen worden bewezen, kan de club te maken krijgen met meerdere straffen. Van puntenaftrek tot uitsluiting van de competitie.
Manchester City wordt onder meer beschuldigd van het aan de laars lappen van de regels omtrent 'Financial Fair Play', die voor een gelijk speelveld tussen clubs moeten zorgen. Er zou onvoldoende informatie over (sponsor)inkomsten en bedrijfskosten zijn aangeleverd.
Ook zou de huidige nummer twee in de competitie in een eerder stadium niet mee hebben gewerkt aan een onderzoek van de Premier League.
Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, een lid van de heersende familie in Abu Dhabi, is sinds 2008 grootaandeelhouder van Manchester City. Vier jaar later, in 2012, werden 'The Citizens' voor het eerst sinds 1968 weer eens kampioen van Engeland. Daar zijn de afgelopen jaren nog eens vijf landstitels bijgekomen.
Reactie City
De club schrijft op de site "verrast" te zijn door het nieuws. City wacht met een positief gevoel de resultaten van het onafhankelijke onderzoek af. "We kijken er dan ook naar uit dat deze zaak voor eens en voor altijd tot rust komt."
Voetbal en geld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om te zorgen dat niet alleen de rijke clubs kunnen winnen, werden er regels bedacht: Financial Fair Play.
Maar werkten die regels wel? En waarom bestaan ze nu niet meer? Dat legden we in oktober uit.
Het is niet de eerste keer dat er vraagtekens worden gezet bij de financiële praktijken van Manchester City. In 2020 werd de club door de UEFA voor twee seizoenen uitgesloten van deelname aan Europees voetbal.
City, dat in handen is van steenrijke Arabische investeerders, zou de Europese voetbalfederatie hebben misleid bij het opgeven van de sponsorinkomsten en bovendien de regels van financieel fair play hebben geschonden. Naast de uitsluiting kreeg de Engelse landskampioen ook een boete van omgerekend 30 miljoen euro.
Die straf werd na een beroepszaak bij het internationaal sporttribunaal CAS fors minder zwaar. City mocht 'gewoon' meedoen aan de Europese competities en de boete werd teruggebracht naar 10 miljoen euro.