Klimaatactivisten na verhoor weer vrij, mogen maanden niet op A12 komen
De politie heeft vanochtend zes klimaatactivisten van Extinction Rebellion opgepakt. Zij worden ervan verdacht te hebben opgeroepen tot een "gevaarlijke en ontwrichtende blokkade" van de Utrechtsebaan in Den Haag, zegt het Openbaar Ministerie (OM). Nadat ze zijn verhoord zijn de activisten aan het eind van de middag weer op vrije voeten gesteld. Ze mogen drie maanden niet op de A12 komen.
"Het recht op manifestatie wordt met voeten getreden", zegt Extinction Rebellion over de arrestaties. Het OM stelt dat de activisten zich "met vele anderen" zorgen maken over de opwarming van de aarde. "Maar dat is geen excuus om op te roepen een belangrijke ontsluitingsweg te blokkeren." De blokkade staat gepland voor aanstaande zaterdag 28 januari vanaf 12.00 uur.
Eerder leidde eenzelfde blokkade in Den Haag tot gevaarlijke verkeerssituaties, schrijft het OM. Actievoerders van Extinction Rebellion gingen toen op de Utrechtsebaan, op de A12, staan en zitten. "Dat gebeurde op een plek waar automobilisten 70 kilometer per uur mogen rijden, totaal niet bedacht zijn op voetgangers en vanuit een donkere tunnel komend plotseling geconfronteerd werden met mensen op de weg en later met stilstaande auto's."
Het OM erkent dat demonsteren een grondrecht is, maar voegt eraan toe dat het "geen vrijbrief is voor het plegen van strafbare feiten". De overheid moet volgens het OM wel optreden omdat "de veiligheid van anderen in gevaar wordt gebracht". Daarnaast zou de actiegroep niet bereikbaar zijn geweest voor de gemeente Den Haag om afspraken te maken over de demonstratie.
'Buitenproportioneel en onbegrijpelijk'
Willem Jebbink, advocaat van de opgepakte actievoerders, noemt de arrestaties "buitenproportioneel" en "onbegrijpelijk". "Het gerechtshof van Amsterdam heeft vorig jaar klip en klaar uitgemaakt dat oproepen tot blokkades géén strafbaar feit is omdat de opzet niet gericht is op het plegen van strafbare feiten, maar op vreedzame demonstraties."
Meerdere maatschappelijke organisaties vinden ook dat de aanhoudingen te ver gaan. Om het recht van demonstratie te verdedigen sluiten vertegenwoordigers van onder andere FNV, Greenpeace Nederland, Oxfam Novib, Milieudefensie en Urgenda zich zaterdag aan bij het protest op de A12.
De in totaal negen organisaties zeggen dat het recht op protest "steeds verder wordt ingeperkt" in Nederland. Het organiseren van en deelname aan burgerlijk ongehoorzame acties valt onder het recht op manifestatie, schrijven zij. Het is volgens de organisaties daarom onterecht om een oproep voor zo'n protest "opruiing" te noemen. Ook stellen zij dat klimaatactivisten harder worden aangepakt door politie en justitie dan andere groepen demonstranten.
Taakstraffen opgelegd
Vorige week werd ook al één actievoerder van Extinction Rebellion opgepakt vanwege de oproep om mee te doen aan de blokkade op de A12 op 28 januari. De actiegroep liet destijds weten dat de demonstratie desondanks doorgaat.
Ook kregen vier actievoerders van de klimaatbeweging eerder deze maand taakstraffen opgelegd vanwege het voorbereiden van een ander protest op de A12. Het viertal reed op 13 oktober onder meer de Utrechtsebaan in Den Haag op met als doel om die te bezetten, wat die dag uiteindelijk niet gebeurde.