'Duitsland gaat tanks leveren aan Oekraïne, ook groen licht andere landen'
Duitsland gaat Leopard 2-tanks aan Oekraïne leveren. Dat melden diverse Duitse media, waaronder het persbureau DPA en Der Spiegel. Ook andere landen zouden toestemming krijgen om de tanks, die van Duitse makelij zijn, aan Oekraïne te geven. De officiële aankondiging van het besluit is naar verluidt morgen.
Oekraïne vraagt al lange tijd om de tanks, in de hoop de Russen daarmee te kunnen terugdringen. Onder meer Polen en Finland hebben eerder al gezegd de tanks te willen leveren. Omdat de tanks door Duitsland zijn geproduceerd, hebben de landen toestemming nodig van de Duitse bondskanselier Scholz.
Duitsland was lange tijd terughoudend met de levering van zwaarder materieel uit vrees voor escalatie van de oorlog. De laatste dagen is intensief overleg geweest tussen Duitsland en de Verenigde Staten, schrijft Der Spiegel.
Abrams
De Amerikaanse regering overweegt op haar beurt ook een "significant aantal" Abrams-tanks te leveren aan Oekraïne, meldt persbureau AP na berichtgeving van The Wall Street Journal. Een officiële aankondiging van de levering zou later deze week kunnen volgen, zeggen Amerikaanse overheidsfunctionarissen tegen de krant.
Afgelopen tijd werd de druk op Duitsland om toestemming te geven voor de levering van de Leopard 2-tanks opgevoerd. Polen diende vandaag een officieel verzoek in bij Duitsland om een aantal eigen Leopard-2 tanks naar Oekraïne te mogen sturen. De Poolse premier Morawiecki zei onlangs dat ook zonder toestemming van Duitsland overgegaan zal worden tot levering. Die toestemming lijkt er nu dan toch te zijn.
's Werelds beste tanks
De Leopard 2 wordt gezien als een van 's werelds beste tanks en is in Europa in grote getale aanwezig. Ook Spanje, Griekenland, Denemarken en Finland maken gebruik van de Duitse tank.
Het Nederlandse kabinet zei vorige week bereid te zijn mee te betalen aan Leopard 2-tanks die andere landen naar Oekraïne sturen. Nederland bezit zelf geen Leopard 2-tanks, maar leaset er achttien van Duitsland. Vandaag zei premier Rutte tegen internationale media in Brussel dat Nederland die tanks eventueel kan kopen en aan Oekraïne kan geven. Als het zinvol zou zijn om dat samen met andere landen te doen, is het kabinet bereid dat te overwegen, aldus de premier.
'Zeer welkome aanvulling'
President Zelensky zegt in totaal 300 tanks nodig te hebben. Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies bij de Nederlandse Defensie Academie, zei gisteren tegen Nieuwsuur dat de Europese landen vijftig tot tachtig Leopard-2 tanks bij elkaar zouden kunnen brengen. Osinga noemde dit een "zeer welkome aanvulling voor Zelensky".
Als de tanks daadwerkelijk naar Oekraïne gestuurd worden, kan het volgens Osinga nog weken of zelfs maanden duren voordat ze operationeel zijn. "Er moet een bemanning van vier personen per tank opgeleid worden, maar ze moeten ook leren om als eenheid te opereren. Daarnaast moet er een onderhouds- en logistieke operatie worden opgezet. Daar gaat veel tijd mee gemoeid."