Toen Weghorst nog een voetbalplaatje in de regionale supermarkt was
Dean van het Laar
redacteur NOS Sport
Dean van het Laar
redacteur NOS Sport
Vanuit het amateurvoetbal een carrière opbouwen die leidt naar een contract bij een van de grootste clubs ter wereld. Dat is voor iedere voetballer een stoute droom, maar voor de 30-jarige Wout Weghorst glasharde realiteit geworden.
Met zijn overstap naar Manchester United - waarvoor hij mogelijk woensdagavond in het uitduel met Crystal Palace zijn debuut maakt - voegt de Twentse goaltjesdief een nieuw hoofdstuk toe aan zijn jongensboek als profvoetballer.
Een van de eerste passages werd geschreven in Vriezenveen, waar hij als tiener aan de slag ging bij hoofdklasser DETO. De club bleek de perfecte springplank voor een doorbraak in het betaalde voetbal.
Ambitieuze goalgetter
De spits uit Borne tekende op 18-jarige leeftijd een contract bij de Vriezenveense voetbalclub. Hij kwam over van vierdeklasser NEO uit zijn geboorteplaats waar hij de doelpunten aaneenreeg.
"We lazen in de regionale krant dat er bij NEO een lange spits van bijna twee meter het ene na het andere doelpunt scoorde", vertelt voormalig DETO-voorzitter Corné van het Laar. "Dat trok onze aandacht en dus besloten we te gaan kijken. We zijn daarna vrij snel met Wout en zijn ouders om tafel gegaan en hebben de deal beklonken."
Met name de belofte van DETO om met een individueel programma voor de spits op de proppen te komen trok de ambitieuze Weghorst over de streep. "Dat programma moet nog steeds gemaakt worden, maar hij had dat helemaal niet nodig. Hij stond er vanaf dag één."
Dat zagen ook toenmalig trainer Anton Wennemers en oud-ploeggenoot Mathijn Schepers. De drive en ambitie spatten er meteen vanaf. "Na de eerste training wist ik dat we een buitenkansje te pakken hadden. Zijn gedrevenheid viel direct op. En zijn fanatisme werkte aanstekelijk op de rest van de ploeg", zegt Wennemers.
"Als je tegenover hem stond op de training, had je een vervelende avond", voegt Schepers eraan toe. "Hij ging elk partijtje voor de volle 100 procent. Dat eiste hij ook van zijn medespelers."
Bakje pasta
Die instelling was nodig om dat ene doel te behalen: profvoetballer worden. "Daar deed hij veel voor. Naast drie keer trainen per week deed hij ook aan personal training", vertelt Schepers.
"Ook was hij al erg met zijn voeding bezig. Zo weet ik nog een keer dat we een uitwedstrijd tegen Staphorst speelden en dat Wout met zijn bakje pasta naar de kantinejuffrouw van Staphorst ging. Hij vroeg of ze zijn eten wilde opwarmen, omdat hij toch echt een sportmaaltijd moest nuttigen. Daar keken ik en mijn ploeggenoten raar van op."
Schepers omschrijft de boomlange aanvaller als "uniek". "Wout was een beetje een einzelgänger. Alles stond bij hem in het teken van beter worden. Soms werd je er weleens moe van, want waar wij allang met onze kop in de kleedkamer zaten, wilde hij altijd maar doortrainen. Het was bijna maniakaal. Maar achteraf gezien kun je zeggen dat hij al die tijd op een missie was."
In zak en as
Wennemers sluit zich bij die woorden aan. "Het eerste gesprek met Wout heeft de meeste indruk op mij gemaakt. We speelden een toernooitje in de voorbereiding op het nieuwe seizoen en hij zat in zak en as, nadat hij een kans had gemist. Toen zei ik direct dat hij dat gevoel van zich af moest schudden en zich moest focussen op de volgende kans. Die gedrevenheid was uniek. Dat had ik niet eerder bij een speler gezien."
Weghorst werd dan ook al snel eerste spits en maakte acht goals in zijn eerste en enige seizoen in Vriezenveen. Hij had ondertussen wel de aandacht getrokken van de clubs in het betaald voetbal. "Hij scoorde niet eens zo heel veel, maar imponeerde met zijn fysiek", zegt Schepers. "Hij was zo ongelofelijk sterk aan de bal. En de looplijnen die hij toen had, zie ik vandaag de dag nog steeds bij hem terug."
Aan het einde van het seizoen werd de droom van Weghorst werkelijkheid: Willem II, dat op dat moment in de eredivisie speelde, meldde zich. De Tilburgers wisten hem met een amateurcontract te strikken. "Hij heeft mij nog gebeld om te vragen of hij op Willem II moest ingaan", herinnert Wennemers zich. "Daar heb ik volmondig 'ja' op gezegd. Als je zo'n kans krijgt, moet je die met beide handen aangrijpen."
Doorbraak in Emmen
Doorbreken bij Willem II doet hij niet. Dat gebeurt pas bij FC Emmen. De rest is geschiedenis. En nu wacht Old Trafford, ook wel het 'Theatre of Dreams' genoemd. Zoals Schepers het inschat, zal hij ook in Manchester zijn goals gaan maken.
"Hij heeft bij iedere club zijn grenzen verlegd. Telkens kwam hij een stapje hoger. Bovendien heeft hij als voordeel dat hij in Erik ten Hag een trainer heeft die uit dezelfde regio komt. Het zal mij niet verbazen als hij het bij United ook gaat redden."