'Davos' wil aanpak klimaatcrisis, maar deelnemers komen veelal met privéjet
Vanaf vandaag staan ze weer naast elkaar op de vliegvelden rond Davos: honderden privéjets. Deze week is in het Zwitserse bergdorp de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF). Terwijl de organisatie de klimaatdoelstellingen uit de akkoorden van Parijs onderschrijft, arriveren veel bezoekers met privéjets.
Weinig bijeenkomsten leiden tot zo veel verdeeldheid en zelfs complottheorieën. Ook dit jaar zal het samenzijn van politici en topmensen ongetwijfeld weer worden omlijst met acties en betogingen.
Meer dan 2000 regeringsleiders, mensen uit het bedrijfsleven en internationale vertegenwoordigers komen er bijeen. Het thema dit jaar is "Samenwerking in een gefragmenteerde wereld".
De deelnemers bespreken wisselende thema's en mondiale problemen, tijdens openbare lezingen en discussies, besloten sessies en bilateraaltjes.
Het WEF heeft zich tot doel gesteld om aanhoudende crises aan te pakken, waaronder de klimaatcrisis. Op de website roept het op tot "vergaande collectieve actie" daartegen. Het evenement wil over zeven jaar volledig klimaatneutraal zijn.
Maar veel bezoekers zullen dus net als andere jaren met het vliegtuig naar Davos komen. Greenpeace en CE Delft onderzochten onlangs de uitstoot van alle privéjets die vorig jaar naar Davos vlogen.
In de week van het WEF ging het volgens het onderzoek om 1040 privévluchten naar vliegvelden rond Davos. Dat zijn zo'n 500 vluchten meer dan normaal. Volgens Greenpeace kunnen die extra vluchten gelinkt worden aan het WEF.
53 procent van die vluchten was korter dan 750 kilometer, een afstand die ook af kan worden gelegd met de auto of de trein. 38 procent van de vluchten was zelfs korter dan 500 kilometer.
Al die vluchten bij elkaar stootten volgens het onderzoek 9700 ton CO2 uit, vergelijkbaar met de wekelijkse uitstoot van 350.000 auto's. Davos heeft een treinstation en vanuit Nederland ben je via Parijs of Basel in 10 tot 12 uur in het bergdorp.
Namens Nederland reist premier Rutte deze week naar Davos, met in zijn kielzog zes bewindslieden, onder wie de ministers Kaag (Financiën) en Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, en bestuurders van onder meer ING, ABN Amro, Philips, Heineken, DSM en de Rabobank zijn aanwezig.
In totaal zullen, zoals elk jaar, tientallen regeringsleiders en staatshoofden deelnemen aan deze editie. Leiders van Duitsland en Polen zijn aanwezig, evenals de premiers van Spanje en Finland.
De Europese Commissie is behalve met voorzitter Ursula von der Leyen aanwezig met tien Eurocommissarissen. De Amerikaanse president Joe Biden komt niet; hij laat zich vertegenwoordigen door twee ministers.