In inflatiejaar 2022 werden vooral brood, melk, kaas, eieren en vlees duurder
Behalve oliën en vetten zijn in de supermarkt afgelopen jaar vooral melk, kaas en eieren enorm in prijs gestegen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat die laatste producten in december meer dan 28 procent duurder waren dan een jaar eerder.
Ook vlees en vis werden een stuk duurder, die stegen rond de 18 procent in prijs. Brood werd 16 procent duurder, groenten bijna 14 procent.
Gas en elektra bleven de grootste aanjager van de inflatie, al zijn de prijzen daarvan de laatste tijd wat aan het dalen.
Huurverhoging
Het CBS heeft de inflatie over heel 2022 vastgesteld op 10,0 procent. Sinds 1975 was de inflatie niet zo hoog. Ter vergelijking, in 2021 was de inflatie nog 2,7 procent.
Dat percentage is van belang voor bedrijven en verhuurders die dit jaar hun prijzen gaan verhogen. Daarvoor gebruiken ze doorgaans het inflatiecijfer dat het CBS heeft vastgesteld.
In de vrije huursector wordt dat cijfer niet gebruikt voor huurverhogingen. Daar is een maximum opgelegd van 4,1 procent.
De prijzen van gas en elektra zijn dus de laatste maanden aan het zakken, maar nog altijd is energie een stuk duurder dan een jaar geleden. In december was gas 60 procent duurder en elektriciteit bijna 45 procent. Brandstof was 7 procent goedkoper dan een jaar eerder.
De hoge energieprijzen werken door in steeds meer andere producten. Voeding was in december 17 procent duurder dan een jaar eerder.