Hoekstra ontbiedt Iraanse ambassadeur om nieuwe executies
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft de Iraanse ambassadeur ontboden, vanwege de executies in het land. In een Twitterbericht roept hij de andere EU-lidstaten op hetzelfde te doen.
Vanochtend werd bekend dat opnieuw twee demonstranten zijn geëxecuteerd. "Geschokt door de vreselijke executies van demonstranten in Iran", reageert Hoekstra op Twitter.
Het is niet de eerste keer dat de Iraanse diplomaat in Nederland door de minister op het matje wordt geroepen: halverwege december moest de ambassadeur ook al uitleg komen geven over de mensenrechtensituatie in zijn land. De directe aanleiding daarvoor waren eveneens executies van Iraanse betogers.
Vierde sanctiepakket
Ook schrijft Hoekstra op Twitter dat er een vierde sanctiepakket wordt voorbereid voor de volgende bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Vorige maand werden ook al EU-sancties opgelegd aan Iraanse geestelijken, hoge functionarissen en medewerkers van de staatsmedia, onder meer vanwege de brute behandeling van demonstranten.
Gisteren riepen tien Tweede Kamerfracties uit zowel de coalitie als de oppositie de regering op om in Europees verband het voortouw te nemen bij de sancties tegen Iran. In een brief schrijven zij: "Voor ons hier in Nederland is een nieuw jaar aangebroken, maar in Iran is de situatie nog van eenzelfde somberheid als vorig jaar".
Hoekstra zei gisteren al in een reactie dat hij het met de partijen eens is dat Nederland samen met andere landen de druk op Iran hoog moet houden.
De mannen die vanochtend werden opgehangen, zijn volgens de Iraanse staatspers Mohammad Mehdi Karami (22) en Mohammad Hosseini (20). Volgens de lezing van het regime waren zij verantwoordelijk voor het doden van een militair die op vrijwillige basis aan de Revolutionaire Garde was verbonden. Volgens Amnesty International kreeg Karami de doodstraf opgelegd op basis van een gedwongen bekentenis.
Met de voltrekking van hun doodvonnis zijn officieel nu vier demonstranten in het land terechtgesteld sinds de protesten in september in alle hevigheid oplaaiden. Directe aanleiding voor die protesten was de dood van de 22-jarige Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini, maar inmiddels richten de demonstraties zich op de bredere repressie door de autoriteiten.
Activisten zeggen dat sinds september zeker zestien mensen de doodstraf al opgelegd hebben gekregen, in processen die achter gesloten deuren plaatsvinden en oneerlijk verlopen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Activists in Iran stelt dat bij de aanhoudende protesten bovendien zeker 517 demonstranten zijn gedood en 19.200 mensen zijn opgepakt.
Morgen wordt om 14.00 uur in Den Haag gedemonstreerd door Iraanse Nederlanders. Daarbij wordt ook het neerhalen van vlucht PS752 herdacht. Het toestel werd drie jaar geleden per ongeluk door de Iraanse krijgsmacht neergehaald, waarbij alle 176 inzittenden om het leven kwamen. Iran ontkende lange tijd iets met de crash te maken te hebben.