NOS Nieuws

Inflatie was in december wat lager: 9,6 procent

De inflatie is opnieuw niet verder gestegen. In de maand december kwam de inflatie uit op 9,6 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Dat betekent dat de prijzen in december gemiddeld 9,6 procent hoger waren dan in december het jaar ervoor.

In november daalde de inflatie ook al. Toen kwam het uit op 9,9 procent. De piek van inflatie werd bereikt in september vorig jaar. Toen was de inflatie 14,5 procent.

De inflatie is dan wel gezakt, maar blijft hoog. Als inflatie daalt betekent het niet dat het leven goedkoper wordt, het betekent dat de prijzen minder hard stijgen dan eerder.

Voedsel stijgt wat harder in prijs

In december steeg onder meer voedsel wat harder in prijs dan in november. Ten opzichte van december 2021 was voedsel vorige maand 14 procent duurder.

Energie inclusief brandstof steeg juist minder hard in prijs dan een maand eerder. Dat was 30 procent duurder dan in december vorig jaar. In november was de prijsstijging van energie nog 41,3 procent.

Voor dit jaar verwacht het Centraal Planbureau een inflatie van tussen de 3,2 en de 3,7 procent. Het prijsplafond voor energie drukt de inflatie aankomend jaar is de verwachting, maar voedsel zal naar verwachting verder in prijs stijgen.

Eurozone

In de eurozone is de inflatie ook wat gedaald: 9,2 procent in december ten opzichte van 10,1 procent in november. Om de inflatie van de eurozone met elkaar te kunnen vergelijken gebruiken de statistiekbureaus van eurolanden dezelfde Europese rekenmethode (HICP). De Europese methode wijkt wat af van de Nederlandse rekenmethode (CPI).

Volgens de Europese rekenmethode komt de inflatie voor Nederland uit op 11 procent. Daarmee is de inflatie voor Nederland opnieuw wat hoger dan gemiddeld in de eurozone.

Prijsplafond

De 190 euro die Nederlanders in november en december vorig jaar kregen als tegemoetkoming voor de hoge energierekening, had op het inflatiecijfer geen effect. Het CBS ziet het als inkomenssteun en neemt het niet mee in de berekening van het prijsniveau.

Het prijsplafond neemt het CBS wel mee in de berekening van de inflatie, omdat dat ingrijpt in de prijzen zelf. Dat is één van de redenen dat de verwachting is dat de inflatie aankomend jaar niet verder oploopt.

Deze cijfers zijn gebaseerd op nog onvolledige gegevens, zegt het CBS. op 10 januari komen de definitieve cijfers.

Wat betekent het inflatiecijfer precies, en kunnen we er iets aan doen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl