Tennisjaar 2023: Koningin Swiatek, Netflix en Nederlandse uitdagingen
Het nieuwe tennisseizoen is sinds eind vorige week onderweg. Wat staat ons dit jaar allemaal te wachten en waar moeten we op letten? Een ding is zeker: het belooft weer een boeiend jaar te worden, inclusief Nederlandse inbreng.
Koningin Swiatek
Heeft het tennis definitief een nieuwe koningin en koning? Iga Swiatek is sinds april vorig jaar de onbedreigde nummer één van de wereld en toonde zich in 2022 soms onaantastbaar, getuige haar acht toernooizeges, inclusief Roland Garros en de US Open.
De pas 21-jarige Swiatek heeft weliswaar nog niet de sterrenstatus van bijvoorbeeld Serena Williams of Maria Sjarapova, maar bezit alle kwaliteiten om het vrouwentennis de komende jaren te domineren.
En dat Swiatek weergaloos kan tennissen, liet ze dit weekend bij de United Cup in Brisbane nog eens zien. Want zelfs voor een bal langs de netpaal draait ze haar hand niet om.
Waar Swiatek op de wereldranglijst al een straatlengte voorsprong op de concurrentie heeft, moet Carlos Alcaraz nog bewijzen dat hij de nieuwe koning van het mannentennis gaat worden.
De 19-jarige Spanjaard is sinds zijn triomf op de US Open van afgelopen jaar wel de jongste mondiale nummer één ooit, maar heeft moeten wennen aan zijn nieuwe status. Er volgde voor Alcaraz na New York geen nieuwe toernooizege en een buikspierblessure gooide bovendien roet in het eten.
Tijdens de Australian Open moet duidelijk worden of de tennisser uit Murcia de last en druk als mondiale nummer één kan dragen.
Djokovic wil meer en meer
Want als iemand Alcaraz van een eventuele Australian Open-titel kan afhouden dan is het Novak Djokovic wel. De Serviër wil dit jaar niets liever dan het recordaantal grandslamtitels bij de mannen op zijn naam krijgen. Djokovic staat op 21 titels, één minder dan Rafael Nadal.
Het behoeft daarnaast weinig uitleg hoe getergd Djokovic in Melbourne aan de start zal verschijnen na alle heisa over zijn Australische visum in januari 2022. Inderdaad, de Serviër doet dit jaar weer mee aan het toernooi dat hij al negen keer won.
Een plaats in de toptwintig. Met die ambitie begint Botic van de Zandschulp aan tennisjaar 2023. De man uit Veenendaal draaide vorig jaar zijn eerste volledige seizoen op het hoogste niveau, met plaats 35 op de wereldranglijst als eindpunt. Geen gek begin voor de beste Nederlandse tennisser.
Djokovic, Rafael Nadal en Daniil Medvedev. Van de Zandschulp kwam ze vorig jaar allemaal tegen en kreeg dikwijls tennisles. Hij hoopt dit seizoen van die lessen te hebben geleerd en wil constanter gaan presteren. Want ook tegen 'de kleintjes' hapert het bij 'VDZ' nog weleens. Dat moet eruit.
Blijvertje?
Voor Tallon Griekspoor was 2022 eveneens een leerjaar. Een coronabesmetting en ander fysiek ongemak gooiden roet in het eten voor de tennisser, die mede daardoor het jaar op de 95ste plaats eindigde. Hij besloot in december te breken met coach Raemon Sluiter en nam zijn voormalige coach Kristof Vliegen weer in de arm.
Griekspoor moet nu laten zien of hij een blijvertje in de tophonderd wordt. Het begin is er, met zijn zege in de eerste ronde van het ATP-toernooi in het Indiase Pune.
Net als Van de Zandschulp en Griekspoor is ook Tim van Rijthoven is erbij op het toernooi in India. De Nederlandse tennisrevelatie van vorig jaar, met een titel in Rosmalen en vierde ronde op Wimbledon, wil dit jaar de tophonderd binnenstappen om vaker rechtstreeks toegang tot de toernooien op het hoogste niveau te krijgen.
Van Rijthoven hikt er als mondiale nummer 111 tegenaan, maar heeft een aantal goede resultaten nodig om definitief de magische tophonderd binnen te dringen.
De tenniswereld is ook nieuwsgierig naar de lancering van de Netflix-documentaire 'Break Point' op 13 januari. De streamingsdienst heeft naar het voorbeeld van 'Drive to Survive' in de Formule 1 ook de camera's in het WTA- en ATP-circuit laten draaien.
Een ding verklapten makers al: verwacht niet te veel beelden van Rafael Nadal, Serena Williams, Novak Djokovic of Roger Federer. De makers concentreerden zich op de nieuwe generatie met namen zoals Swiatek, Nick Kyrgios, Stefanos Tsitsipas en Ons Jabeur.
Tennisbonden ATP en WTA hopen dat de documentairereeks gaat zorgen voor meer populariteit van de sport, zoals 'Drive to Survive' daar ook voor zorgde bij de Formule 1.
Kyrgios, niet vies van een relletje, is prominent aanwezig in de documentaire en liet het niet na om een sneer aan zijn criticasters uit te delen.
Voor het ABN Amro Open is het een bijzonder jaar. Het traditierijke tennistoernooi in Rotterdam (13-19 februari) viert dit jaar zijn vijftigjarig jubileum en dat is voor de organisatie voldoende reden om daar uitgebreid bij stil te staan.
Van Arthur Ashe tot en met Roger Federer en van Rod Laver tot en met Rafael Nadal: ze waren er allemaal bij. Ook voor dit jaar heeft toernooidirecteur Richard Krajicek topspelers vast weten te leggen. Tennisliefhebbers kunnen volgende maand Tsitsipas, Medvedev en Félix Auger-Aliassime op Nederlandse bodem in actie zien komen.