NOS Voetbal

'Eindelijk' promoveert KNVB vrouwenvoetbal tot betaald voetbal, weg uit amateurtak

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

De KNVB wil het vrouwenvoetbal verder professionaliseren en zet een nieuwe stap: de topcompetities van het vrouwenvoetbal worden volgend seizoen onderdeel van het betaald voetbal.

Dat is nodig om het vrouwenvoetbal een boost te geven, zegt KNVB-bondsvoorzitter Just Spee.

Sinds 2007, het begin van de eredivisie voor vrouwen, valt vrouwenvoetbal qua bestuur onder de amateurtak. Als je het vrouwenvoetbal wilt laten groeien, zegt Spee, moet je de mensen die dit kunnen beïnvloeden daarvoor verantwoordelijk maken. "Dat zijn de betaaldvoetbalorganisaties."

Spee noemt ook nog een andere reden voor het besluit. Als club mag je vanaf het seizoen 2024/25 alleen uitkomen op Europees niveau als je onderdeel bent van het betaald voetbal. "Als je dat niet doet, dan kun je gewoon niet meer mee voetballen."

In zijn ogen past deze stap bij de groei die het vrouwenvoetbal doormaakt in Nederland. Op dit moment zijn er 135.000 actieve speelsters, van wie het merendeel onder de vijftien jaar. "De hardste groeier bij de KNVB zijn toch de vrouwen en meisjes", aldus Spee.

Eindelijk stemrecht voor vrouwen

Claudia van den Heiligenberg van spelersvakbond VVCS is blij dat de speelsters ook officieel stemrecht krijgen bij de KNVB. De mannen hebben dit al tien jaar. Vrouwen kunnen nu "eindelijk gaan meebeslissen over de koers en toekomst van het vrouwenvoetbal", zegt ze.

KNVB-voorzitter Spee: 'De hardste groeier zijn toch de vrouwen en meisjes'

Wat verwacht ze dat er als eerste op tafel komt? Van den Heiligenberg zucht diep: "Wat niet? Er zijn voor vrouwen zo veel stappen te zetten, vooral op financieel gebied. Het heet wel 'betaald voetbal', maar dat betekent voor vrouwen niet dat alles voor hen betaald wordt."

Zo moeten veel topvoetbalsters er nu nog naast werken, en krijgen velen enkel een onkostenvergoeding, zegt ze. Ook hebben maar drie clubs (Ajax, PSV en FC Twente) een CAO voor hun speelsters. Voor de overige acht eredivisieclubs is er geen CAO, wat kan betekenen dat als een speelster zwanger wordt of geblesseerd raakt, zij geen inkomsten ontvangt.

"Ik verwacht dat er over een tijdje een overkoepelende CAO voor speelsters komt", zegt Van den Heiligenberg, die zelf als profvoetbalster enkel een onkostenvergoeding kreeg. De KNVB bevestigt dat die wens ook op tafel is gelegd door betaaldvoetbalorganisaties.

Aan de bak

Het formele besluit van de KNVB heeft op de meeste clubs in de eredivisie geen invloed, maar een paar clubs moeten aan de bak.

Als een club vanaf 1 juli 2023 geen onderdeel is van een betaaldvoetbalorganisatie mag het team niet uitkomen in de eredivisie. Op dit moment zijn dat van de elf teams alleen ADO Den Haag, sc Heerenveen en VV Alkmaar. Zij weten al anderhalf jaar van deze plannen, zegt de KNVB, en kunnen zich nog een paar maanden voorbereiden.

Zo is VV Alkmaar bezig met een samenwerkingsverband met AZ, wiens logo al op de vrouwenshirts staat.

Eind januari neemt de KNVB het besluit welke club mag toetreden als twaalfde club binnen de eredivisie. Volgens de KNVB kan het niet anders dan dat dit een club is die al aan de eisen van betaald voetbal voldoet.

Op de korte termijn verwacht de KNVB voor speelsters niet veel veranderingen, maar op het gebied van tuchtrecht gelden er wel nieuwe regels.

Vanaf komend seizoen krijgen voetbalsters die bijvoorbeeld een rode kaart hebben gekregen, al de maandag na het speelweekend een voorstel voor hun straf. Zo weten ze sneller waar ze aan toe zijn. Bij de mannen is dit al zo.

Ook gaan dezelfde regels gelden voor wat betreft gele kaarten: vijf gele kaarten betekent een wedstrijd schorsing en daarna weer bij tien gele kaarten. Nu krijgen vrouwen al een tweede schorsing na zeven gele kaarten en zijn ze dus in het nadeel ten opzichte van de mannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl