Hooggerechtshof stelt ultimatum aan president Biden om migrantencrisis
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft besloten dat migranten nog wat langer aan de grens met Mexico mogen worden geweerd op basis van een noodwet uit de coronatijd. Eigenlijk zou deze regeling, met de naam Title 42, morgen worden opgeschort.
Het Hooggerechtshof heeft dat na een verzoek van meerdere staten voor korte tijd uitgesteld. De rechters willen nu van de regering-Biden argumenten horen waarom de noodmaatregel wel moet worden opgeheven.
In de grensstad El Paso in de staat Texas heeft de burgemeester inmiddels de noodtoestand uitgeroepen vanwege de groeiende migrantencrisis. Alleen al afgelopen week staken ruim twee 2000 migranten uit Zuid- en Midden-Amerika de grens over. Ze moeten noodgedwongen buiten slapen omdat alle opvangcentra vol zitten.
In El Paso houden mensen hun hart vast voor wat komen gaat. Bij de migranten is er juist hoop. Verslag vanaf de zwaarbewaakte grens:
Door de noodtoestand uit te roepen komt er geld van de staat vrij, dat El Paso wil gebruiken voor het vergroten van de opvangcapaciteit en voor het vervoer van migranten.
Zo zit het met Title 42
De aanstaande opschorting van Title 42 is de reden dat nu zoveel mensen illegaal de grens oversteken. De wet werd in 2020 ingevoerd door toenmalig president Trump en maakte het tijdens de coronapandemie eenvoudiger om migranten aan de grens te weigeren en terug te sturen.
Een federale rechter bepaalde eerder dat het coronavirus nu geen reden meer kan zijn om migranten te weren. Daarom worden vanaf deze week duizenden migranten per dag aan de grens verwacht.
Het Witte Huis reageerde in aanloop naar de opheffing met een plan om onder meer de grenspolitie uit te breiden. Dat kan nog even duren en daarom wil El Paso met het uitroepen van de noodtoestand sneller reageren op de situatie in de stad.