Skisport slaat alarm: 'Als dit kan verdwijnen door klimaat, is dat een schrikbeeld'
De zomer was warm. Ook voor de skiërs. Trainen kon niet, omdat bijna alle gletsjers in Europa dicht waren. Aan het begin van dit seizoen werden wedstrijden afgelast vanwege de hoge temperaturen. Het wordt warmer en warmer en dat heeft gevolgen voor de wintersport.
"Als we kijken naar onze sneeuwmetingen, dan zien we bij bijna alle stations in Oostenrijk dat de hoeveelheid gevallen sneeuw met veertig procent is afgenomen sinds de jaren vijftig", weet gletsjerspecialist Marc Olefs.
"De hoeveelheid sneeuw neemt af en ook het sneeuwdek ligt er korter. De hogere temperaturen zorgen ervoor dat er meer regen dan sneeuw valt en ook dat de sneeuw die al gevallen is, sneller smelt."
Bedreigend
De ontwikkelingen die Olefs benoemt, kunnen bedreigend zijn voor de wintersport in het algemeen en het professionele wintersporten. De grootste gletsjer van Oostenrijk, bijvoorbeeld, is in bijna honderd jaar tijd 250 meter ijsdikte kwijtgeraakt.
De skiërs zelf maken zich ook zorgen. "Dit is wat ik het liefste doe. Als dat kan verdwijnen door het klimaat, is dat een schrikbeeld voor mij", vertelt de Noor Lucas Braathen, die dit seizoen al twee keer goud won in de wereldbeker: een keer op de slalom en een keer op de reuzenslalom.
Ook de Nederlandse skiër Maarten Meiners is er niet gerust op. "In Saas-Fee (Zwitserland, red.) hebben we goed kunnen trainen, maar de helft van de pistes was eigenlijk maar beschikbaar vergeleken met de afgelopen jaren. Als die trend zich de komende tien, twintig jaar doorzet dan is zomerskiën in Europa wel echt een heel moeilijk verhaal."
"Wellicht dat we ons daar in de komende jaren op moeten aanpassen als sporters", oppert Meiners, die al sinds 2012 actief is in het wereldbekercircuit.
Ecologische voetafdruk verminderen
Ook skifederatie FIS vindt dat het tijd is voor actie. "Het is belangrijk dat we ons aandeel pakken wat betreft matiging", zegt Johan Eliasch, president van de FIS, stellig. "Onze aanpak is tweeledig. We willen onze ecologische voetafdruk met vijftig procent verminderen voor 2030. En ten tweede willen we tien keer zo klimaatpositief worden."
De professionele skiërs reizen gedurende een seizoen van hot naar her; van de Alpen naar de Rocky Mountains en weer terug. "Het is niet iets wat ik zelf per se heel erg kan veranderen denk ik", zegt Meiners.
"Ik denk dat dat ietsje meer bij de FIS ligt. Ze kunnen misschien de wedstrijden wat meer clusteren, zodat ze de reisbewegingen beperken."
De klimaatverandering gaat de skiërs aan het hart en een aantal maakt gebruik van hun bekendheid om mensen daarop te attenderen. "Ik doe een sport waarvoor ik veel moet reizen en veel materiaal nodig heb. Daar ben ik niet trots op, dus ik heb eigenlijk geen recht van spreken. Maar ik doe wat ik kan via de kanalen die ik heb", aldus Braathen.
Aleksander Aamodt Kilde, winnaar van olympisch zilver (op de combinatie) en brons (op de Super G), wijdde er een filmpje aan. "Als skiër ben ik al twintig jaar lang actief op sneeuw en ijs en zie ik de impact van klimaatverandering."
"Mijn sport gaat gepaard met veel reizen. Ik wil mijn positie gebruiken om mensen bewust te maken."
Een goede zet, volgens klimaatonderzoeker Olefs. "Als een bekend persoon je erop attendeert, op een manier van: kijk eens en wees je ervan bewust wat je ecologische voetafdruk is, kan dat het bewustzijn vergroten. Meer dan wanneer een klimaatwetenschapper dit zegt."