Boer, mat in de nek, FC Twente-jeugd en nu dartstalent: Jansen maakt WK-debuut
Laurens Sembiring
redacteur NOS Sport
Laurens Sembiring
redacteur NOS Sport
"Poah, koud hè. Bliksem."
Het zijn de woorden van darter Danny Jansen uit Holten, die zojuist van de tractor is gestapt. De mat in zijn nek fladdert in de rondte. Het is typisch winterweer, de temperatuur ligt onder het vriespunt en op het grasveld rondom het huis ligt een laagje ijs.
Jansen blaast in zijn vuisten, in de hoop dat zijn handen wat opwarmen. Hij neemt uitgebreid de tijd om een rondleiding te geven over de boerderij in Overijssel, waar hij tussen de paarden en koeien is opgegroeid.
Debuut op WK
Zo'n rustige uitstraling als de boerderij aan de Menumsweg in Holten heeft, zo wild gaat het er doorgaans aan toe op de plek waar Jansen maandag zijn droom in vervulling ziet gaan.
In een uitgedost Alexandra Palace in Londen gaat de pas 20-jarige Jansen zijn debuut maken op het WK darts, het hoogste podium dat er is. "Het wordt echt een gekkenhuis, het is een soort jungle."
"Ik woon al mijn hele leven op deze boerderij. We hebben hier een pensionstalling met 25 paarden. Die gaan naar binnen en buiten, die verzorgen we, alles erop en eraan. En we hebben nog een paar koetjes, maar dat zijn d'r inmiddels een stuk minder, vanwege het CO2-geouwehoer", vertelt Jansen.
Binnen, waar de woonkamer vol staat met gewonnen trofeeën en de temperatuur een stuk aangenamer is, vertelt Jansen verder over zijn weg naar de dartstop en zijn jeugd.
"Na een druk weekend met darts, kan ik hier mijn rust vinden. Da's heel belangrijk", vervolgt hij. "En we hebben hier een paar trekkers op de boerderij. Dat is toch wel mijn grootste hobby."
Twaalf operaties in tien jaar
En dat is bijzonder, als je bedenkt dat Jansen als 10-jarig jochie onder de schaaf van zijn geliefde landbouwvoertuig terechtkwam. Een verschrikkelijk ongeluk, helemaal voor een ventje dat er dan nog van droomt om ooit profvoetballer te worden.
Even daarvoor is Jansen namelijk gescout door FC Twente. Hij mag een wedstrijd spelen, maar de gedachte om later te voetballen in het rode shirt van de club uit Enschede kan na het voorval voorlopig in de ijskast. "Het was een nachtmerrie, een rollercoaster. Ik zat vijf jaar lang met m'n verjaardag in een rolstoel, het was gewoon verschrikkelijk."
Een periode van ziekenhuis in, ziekenhuis uit volgt. "Ik ben in tien jaar tijd twaalf keer geopereerd. Ik had op een gegeven moment 2,6 centimeter beenlengteverschil. Alles begon scheef te groeien en mijn knieschijven moesten telkens worden rechtgezet."
Toch blijft Jansen hopen op een wonder en een comeback op het voetbalveld. "Ik ben teruggekeerd, zelfs als aanvoerder. Maar toen ging het zo slecht, dat ik mijn aanvoerdersband in moest leveren. Toen heb ik gezegd: ik stap nooit meer een voetbalveld op, ik ben er klaar mee."
Nuchter als Jansen is, probeert hij alles nu samen te vatten. "Ik heb er een bult pech mee gehad. Maar goed, de trekker kon er ook niks aan doen. Ik ben er zelf tegenaan gelopen. Het hoort erbij, je kunt er niks meer aan veranderen. En zie wat het me heeft gebracht, je kan er gewoon een WK darts mee halen."
Pas zes jaar bezig
Vader Marco brengt Jansen zes jaar geleden op het idee om te gaan darten en sindsdien is het snel gegaan. In 2018 wordt Jansen Nederlands kampioen bij de junioren en vanaf dat moment reist hij samen met zijn vader heel Europa door om wedstrijden te spelen.
Het ongeluk heeft me mentaal sterk gemaakt. Ik maak me niet meer druk, ik heb het ergste voor mezelf meegemaakt en geniet nu gewoon.
Uren, dagen, weken, zelfs maanden spendeert Jansen in zijn aparte oefenkamer, waar naast het dartsbord een paar retroshirts hangen en een cd-hoes van Normaal, een band uit de Achterhoek die als de grondlegger van de boerenrock wordt gezien, op een plank tegen de muur aan staat.
Via de zogeheten Q-school bemachtigt Jansen een PDC-tourkaart, waarmee hij sinds begin dit jaar bij de beste 128 darters van de wereld hoort. Als klap op de vuurpijl wint Jansen in april ook nog het negende toernooi van de Players Championship in het Engelse Barnsley en verslaat hij op dat toernooi onder anderen Peter Wright, de regerend wereldkampioen.
Opvallende mat
"Tja, ik denk dat ik niet snel opgeef. Het ongeluk heeft me mentaal sterk gemaakt. Ik maak me niet meer druk, ik heb het ergste voor mezelf meegemaakt en geniet nu gewoon."
Terwijl Jansen in de dartskamer een paar pijlen op de triple 20 mikt, loopt hij langs een bord met zijn eigen naam en foto erop. Het is een soort kaart, met de belangrijkste informatie van The Mullet erop, want zo luidt zijn bijnaam.
Dat is de Engelse vertaling van matje en is door buitenlandse fans en journalisten makkelijker uit te spreken dan zijn vorige bijnaam 'Menum', die verwijst naar de boerderij in Holten.
"Je hoeft niet bang te zijn dat die eraf gaat, hoor. Die heb ik al sinds m'n vijfde", grapt Jansen vol trots over zijn herkenbare mat.
Welcome To The Jungle
In de eerste ronde speelt Jansen tegen Paolo Nebrida, een vrij onbekende speler uit de Filipijnen. "Ik ken hem niet, maar ik ga volle bak mijn best doen."
Maandagmiddag loopt Jansen vol trots het podium in Ally Pally op, terwijl het nummer 'Welcome To The Jungle' van Guns N' Roses door de speakers schalt.
Zijn droom komt in vervulling. "Ik ben vooral trots dat ik mijn debuut ga maken. Ik kijk er heel erg naar uit en ga ook vooral genieten."