Is Messi met de heilige graal nu echt de GOAT? 'Ja, sorry Diego'
7 Ballons d'Or, 853 clubwedstrijden, 701 clubgoals, 37 clubprijzen, 4 keer de Champions League, 3 keer de wereldbeker voor clubs, 172 interlands, 98 interlandgoals, 1 keer de Copa América, 1 keer olympisch kampioen, 5 deelnames aan WK's, 26 WK-wedstrijden, 17 WK-wedstrijdzeges en 13 WK-doelpunten.
Wat heeft een voetballer met zo'n palmares nog meer te wensen? Zijn cijfers zijn ongeëvenaard. Jaar in, jaar uit schitterde Lionel Messi bij FC Barcelona. Een constante stroom aan mooie dribbels, mooie goals, mooie momenten. In een veelbesproken tweestrijd met Cristiano Ronaldo haalden de twee het beste in elkaar naar boven.
Alleen die wereldtitel met zijn land, die ontbrak nog. Althans, de wereldtitel als senior. In 2005 in de Utrechtse Galgenwaard leidde Messi Argentinië op het WK Onder-20 al naar de titel. Op WK's voor grote mannen ging het telkens mis.
Om de GOAT te zijn, de 'Greatest of All Time', de beste aller tijden, is een wereldtitel toch een must? Het zijn eeuwige discussies. Discussies zonder einde. Oneerlijke discussies ook, want hoe kan je een voetballer uit de jaren zestig of zeventig vergelijken met een voetballer van nu?
'Wat? Nee!'
In het onlangs verschenen boek 'Diego Maradona: The Last Interview And Other Conversations' gaf de twee jaar geleden overleden Maradona zelf antwoord op de vraag of Messi een wereldtitel nodig heeft om de beste te zijn. "Wat? Nee!", antwoordde hij in 2014. "Dat heeft er niks mee te maken."
Toch krijgen Messi-voorstanders 'm vaak om de oren in die discussies. Ja, zijn cijfers zijn indrukwekkender en zijn loopbaan was langer en langer van een hoog niveau. Maar Diego Maradona leidde Argentinië in 1986 in zijn eentje naar de wereldtitel en maakte zich daarmee onsterfelijk. De GOAT dus.
En ook op andere vlakken verloor Messi de vergelijking met Maradona. Beiden spraken met de linkervoet, maar de timide en wat saaie persoonlijkheid van Messi sprak het volk minder aan dan het uitgesproken, charismatische en losbandige ego van Maradona. Bovendien was Maradona een leidersfiguur, Messi niet.
In 2006 en 2010 waren de kwartfinales op het WK het eindstation, in 2014 was Duitsland in de finale na verlenging te sterk en in 2018 ging het in de achtste finales al mis. Bij Argentinië leek Messi altijd net wat minder gelukkig op het veld dan bij Barcelona.
'Messi speelt de Maradona-rol'
Tot de zomer van 2021. In Maracanã in Rio de Janeiro versloeg Argentinië de Zuid-Amerikaanse rivaal Brazilië in de finale van de Copa América. Ook die prijs ontbrak nog op de erelijst van Messi. Het was een opluchting van formaat. Een bevrijding. De druk in Qatar was daarmee al minder groot.
Onder Lionel Scaloni was het winnende recept gevonden. De bondscoach formeerde een team dat volledig in dienst van Messi kon en wilde spelen. Met spelers die voor Messi door het vuur gingen, die hem ten koste van alles die grote prijs met Argentinië wilden schenken en die hun lot in zijn handen legden.
Het team van dit WK vertoonde gelijkenis met het team van 1986. Dat team was Diego Maradona en Diego Maradona was het team. Misschien niet de beste medespelers, maar wel de medespelers die hem het beste lieten renderen. Zoals nu, waarbij Messi op leeftijd, met zijn 35 jaar, steeds meer zijn momenten afwachtte.
Een beetje wandelen was toegestaan. Energie sparen. Die momenten kwamen wel dit WK. Messi bewaarde het beste met Argentinië voor het laatst. Neem die prachtige dribbel vanaf de zijlijn die leidde tot de 3-0 van Julián Álvarez tegen Kroatië of die schitterende pass bij de openingsgoal van Nahuel Molina tegen Oranje.
Niet zijn zeven goals (waarvan vier strafschoppen) maar vooral die acties beklijven na dit WK. Daarnaast zag de wereld een andere Messi. Niet langer dat kleurloze mannetje dat alleen kon spreken met de voeten. Tegen Oranje zag de wereld het ruwe randje van Messi, met zijn gescheld op Wout Weghorst en zijn gebaartjes naar Louis van Gaal.
'Diego kijkt mee vanuit de hemel'
Ook toonde Messi zich evenals vorig jaar bij de Copa América een echte leider. Hij nam het team mee in zijn missie. "Messi speelt de Maradona-rol", zei Jorge Valdano, wereldkampioen van 1986. Messi zelf voelde dat Maradona erbij was. "Diego kijkt mee vanuit de hemel", zei Messi. "Hij motiveert ons. Ik hoop dat het zo blijft tot het einde."
In Studio WK 22 gaat het ook over de vergelijking tussen Messi en Maradona, zie onderstaand fragment.
Dat bleek. In de finale van zondag in Lusail zette Messi Argentinië op 1-0 en in de verlenging op 3-2. In de strafschoppenserie nam hij de eerste Argentijnse strafschop na de rake inzet van Kylian Mbappé. Hij faalde niet en Gonzalo Montiel maakte het af. En de Argentijnse fans zongen in koor: "Maradona juicht voor Messi."
Met dertien WK-goals passeerde hij Pelé en met zeven doelpunten dit WK scoorde hij vaker dan Maradona in 1986. Over cijfers hebben we het al gehad. Die wereldtitel maakt zijn lijstje compleet. Zo'n speler mag je de GOAT noemen. Al had Messi daarvoor dit WK misschien niet eens nodig. Maradona zou het van boven goedkeuren.
De Argentijnse krant Olé durfde het aan: "De planeet is een eerlijkere plek nu Messi wereldkampioen is. Glorie voor God, glorie voor Messi. Vandaag is Messi de eeuwigheid ingewandeld. Vandaag is Messi de beste speler in de geschiedenis geworden, sorry Diego."