Recordaantal meldingen bedreigde politici
Politici in Nederland zijn dit jaar vaker dan ooit naar de politie gestapt omdat ze bedreigd worden. Dat komt niet alleen doordat politici vaker bereid zijn om aan de bel te trekken als ze worden bedreigd. Volgens minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) is dit recordaantal meldingen ook het gevolg van de toegenomen maatschappelijke onrust over zaken als corona en stikstof.
Dat blijkt uit een Kamerbrief die de VVD-minister vandaag naar de Kamer heeft gestuurd. Dit jaar zijn er tot eind november al 1072 meldingen gedaan van bedreigingen door politici. Dat is een forse toename. Ter vergelijking: in heel vorig jaar werden 588 meldingen gedaan en het record uit 2018 stond op 620 meldingen in een jaar.
Het OM ziet ook dat het meer dan voorheen om strafbare feiten gaat. Minister Yesilgöz schrijft: "Tevens is de ernst van de bedreigingen toegenomen, waarbij het ook opvalt dat het aantal fysieke bedreigingen toeneemt."
De NOS deed recent een onderzoek onder politici waaruit bleek dat zij zich vaker geïntimideerd voelen. Soms houden ze daarom zelfs maar hun mening voor zich.
Aanmeldbonus
De minister geeft in haar Kamerbrief ook een update over hoe het met de politie in het algemeen gaat. Ook daar zijn grote personeelstekorten en die zijn volgens de minister voorlopig niet voorbij. Om ervoor te zorgen dat meer agenten in spe zich melden, kunnen agenten die een bekende aandragen voor de opleiding een aanmeldbonus krijgen. Als hun vriend, familie of kennis de opleiding afrondt, kunnen ze duizend euro bonus krijgen, meldt de minister.
De politie heeft te maken met een hoge uitstroom van oudere werknemers en Den Haag heeft niet op tijd voldoende instroom aan nieuwelingen geregeld. Uit de brief van de minister blijkt dat het nog even gaat duren voor er meer agenten bijkomen dan er weggaan. "Wat dit concreet gaat doen met de operationele bezetting van de politie is niet te zeggen", schrijft de minister. "Wel blijkt inmiddels dat het vergeleken met voorgaande jaren moeilijker is de klassen van de Politieacademie voor 2023 volledig gevuld te krijgen."
Eerder bleek al dat er pas over een aantal jaar meer agenten zijn dan toen de Nationale Politie tien jaar geleden gevormd werd, ondanks beloftes van de verantwoordelijke politici daarover.