De spelers van Oranje teleurgesteld na de verloren halve finale tegen Argentinië in 2014
NOS Voetbal

De bittere pil van 2014: 'Als je verantwoordelijkheid krijgt, moet je hem ook nemen'

  • Marco Hochgemuth

    redacteur NOS Sport

  • Marco Hochgemuth

    redacteur NOS Sport

Nederland-Argentinië kan inmiddels worden gerekend tot een WK-klassieker. Vrijdagavond is het weer zover, in de kwartfinales van het WK van 2022.

Acht jaar geleden stonden beide voetbalgrootheden ook tegenover elkaar, in de halve finale van het WK van 2014. Het werd een wedstrijd om nooit te vergeten... of eigenlijk wel. Oranje verloor na een bloedeloze 0-0 de strafschoppenserie en liep de WK-finale mis.

Met ruim negen miljoen kijkers was het de best bekeken televisie-uitzending uit de geschiedenis, ondanks het late aanvangstijdstip van 22.00 uur. Maar er zullen weinig mensen zijn die de wedstrijd ooit nog hebben teruggezien. Wij kijken wel terug naar die miserabele avond, met verdediger Ron Vlaar en de NOS-commentator van toen, Jeroen Grueter.

Onwaarschijnlijk saai

"Het was een hele slechte, vervelende, saaie wedstrijd met nauwelijks een fatsoenlijke kans", weet Grueter nog. "Het waren twee ploegen die geen risico wilden nemen, maar vooral bezig waren met het ontregelen van elkaar. Er was niets aan."

Ook de internationale media waren vernietigend. "Dit was een nachtmerrie", schreef The Sun. "Een onwaarschijnlijk saaie halve finale", meende Het Nieuwsblad. "Het was een lange avond in de regen van São Paulo, met twee teams zonder ideeën", aldus The Guardian.

Een dag eerder had de wereld nog ademloos toegekeken bij de andere halve finale, waarin de latere wereldkampioen Duitsland met 7-1 gehakt maakte van gastland Brazilië. Deze wedstrijd was anders: beide ploegen speelden afwachtend, haast angstig, en met een volgepakte defensie.

Het enige Nederlandse wapenfeit voor rust was een volley van Wesley Sneijder die meters naast ging. Argentinië had twee kansjes, waaronder een vrije trap van Lionel Messi die eenvoudig door Jasper Cillessen werd gekeerd.

Ron Beton

Messi kwam nauwelijks in het spel voor en dat was mede de verdienste van Vlaar, voor wie de halve finale een race tegen de klok was geweest. Tegen Costa Rica had hij een knieblessure opgelopen. "Ik was niet helemaal fit, had nauwelijks kunnen trainen, maar een mri-scan bleek goed."

Tegen Argentinië ging 'Ron Beton' er gewoon weer voor 100 procent in. "We gingen sowieso die wedstrijd vol vertrouwen in, niet anders dan de wedstrijden daarvoor."

Hoe zorgde Vlaar ervoor dat Messi onzichtbaar bleef? "We hadden niemand speciaal op Messi gezet. Je weet dat hij, of ze de bal wel of niet hebben, alleen maar probeert vrij te komen. Dus moet je hem opvangen in de zone en zorgen dat je de restverdediging op orde hebt. En dat is goed gelukt, want hij is bijna niet gevaarlijk geweest."

Georginio Wijnaldum, Nigel de Jong en Ron Vlaar in de achtervolging op Lionel Messi

Vlaar: "Maar we speelden niet tegen Messi, hè. Dat hebben we van tevoren ook gezegd. We speelden tegen Argentinië. En die hadden nog wel meer goede spelers: Higuaín, Mascherano, Di María, noem maar op."

De spagaatsliding van Mascherano

De tweede helft gaf hetzelfde beeld als voor rust. In de slotminuut was er wel dé kans voor Nederland. Robben dartelde door het Argentijnse strafschopgebied, maar werd oog in oog met de keeper gestuit door Javier Mascherano.

"Waarbij Mascherano met een enorme spagaatsliding het schot van Robben wist te blokken", vertelt Grueter. "Later bleek dat hij daarbij uit zijn anus was gescheurd."

Ook Vlaar staat het moment nog helder voor de geest: "Het was een geweldige tackle van Mascherano. Het geeft aan met hoeveel passie zij die wedstrijd benaderden en ook met welke discipline ze stonden te verdedigen. En hij had er later nog wel last van, ja", lacht Vlaar.

Javier Mascherano ontneemt Arjen Robben de ultieme kans om te scoren

Een verlenging was het logische vervolg van 90 minuten lang schaken. Nederland nam daarin de regie in handen, maar kwam niet verder dan één doelpoging van Robben, het eerste en laatste Nederlandse schot op doel van de hele wedstrijd. Argentinië kreeg nog twee grote kansen, waarop Cillessen redding bracht. Een strafschoppenserie was noodzakelijk.

Geen keeperstruc

"Nederland was niet bang voor penalty's, na de succesvolle wisseltruc in de kwartfinale tegen Costa Rica, toen Cillessen voor de penaltyserie werd vervangen door Tim Krul", vertelt Grueter.

"Maar dit keer had bondscoach Van Gaal noodgedwongen zijn laatste wissel moeten toepassen, waardoor de keeperstruc niet doorging. Met Krul op doel weet je nooit was er was gebeurd.."

Tuut.. tuut.. tuut.. tuut.. tuut.

Ron Vlaar als hem per telefoon wordt gevraagd naar zijn strafschop tegen Argentinië

En er was nog een probleem: Robin van Persie, die normaal gesproken de eerste strafschop zou nemen, was al gewisseld. Van Gaal vroeg aan twee andere spelers of zij de eerste penalty wilden nemen, maar zij weigerden. En toen kwam de bondscoach uit bij de beste man van het veld: Vlaar.

Als we Vlaar naar de strafschoppenserie willen vragen, is zijn antwoord duidelijk. "Tuut.. tuut.. tuut.. tuut...", imiteert hij het geluid van een telefoongesprek dat wordt beëindigd.

Verantwoordelijkheid

Maar gelukkig wil hij er toch nog iets over zeggen: "Iedereen had zijn vaste nummertje en alle jongens wilden hun penalty wel nemen. Het ging alleen om de eerste, omdat Robin was gewisseld. Tja, het hoort erbij. Als je verantwoordelijkheid krijgt, moet je hem ook nemen."

Ron Vlaar baalt na zijn gemiste strafschop

De afloop is, helaas, bekend: de penalty van Vlaar werd gestopt door doelman Sergio Romero. Dat gold even later ook voor de strafschop van Sneijder. De Argentijnen faalden niet en stoomden door naar de WK-finale.

Ondanks het wrede einde werd Vlaar overladen met lof. "Het gevaar is dat Vlaar de man van de wedstrijd wordt, en dat is geen goed teken", twitterde BBC-presentator Gary Lineker al tijdens de wedstrijd. "De beste prestatie van een centrumverdediger op dit WK tot nu toe", meende oud-international Rio Ferdinand.

Vlaar merkte zelf ook wel dat hij die avond goed bezig was: "Maar daar ben ik niet mee bezig geweest. Ik was alleen bezig met mijn taken goed uitvoeren."

Lessen uit 2014

Zijn er uit die wedstrijd nog lessen mee te nemen naar vrijdagavond? "De speelwijze van Argentinië is nu niet heel anders dan toen", aldus Grueter. "Alles draait nog steeds om Messi. En Nederland speelt net als toen in een 5-3-2-systeem. Dus de kans op een herhaling van zetten is groot."

Ook Vlaar verwacht eenzelfde soort wedstrijd: "De verhoudingen zijn wel iets anders. Argentinië heeft iets minder individuele kwaliteiten dan toen. Maar wij misschien ook wel, we hebben nu geen Robben."

"Maar ik heb er een goed gevoel over. Ik zie het geloof en het bewustzijn bij de ploeg. Iedereen wil wel fantastisch voetbal zien, maar dat is natuurlijk onzin. Het gaat om winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl