NOS NieuwsAangepast

Exotische kikkers en padden ontdekt in Nederlandse duinen

Onderzoekers van de Universiteit Leiden en twee natuurorganisaties hebben in de Nederlandse duinen vier soorten exotische kikkers en padden ontdekt. Ze waarschuwen voor de aanwezigheid van de dieren: de mogelijkheid bestaat dat ze het evenwicht verstoren in hun nieuwe omgeving. Of dat echt zo is komt overigens niet duidelijk uit het onderzoek naar voren.

De studenten en onderzoekers gingen vorig jaar de duinen in en hebben nu de resultaten van hun zoektocht gepubliceerd. "Verrassend genoeg ontdekte het team boomkikkersoorten die helemaal niet in Nederland thuishoren", schrijft de universiteit. In natuurpark Meijendel bij Wassenaar werd onder meer de oostelijke boomkikker aangetroffen, die eigenlijk in Griekenland voorkomt. In het Haagse Westduinpark werd de Italiaanse boomkikker aangetroffen.

Dit zijn de gevonden soorten:

  • Wikimedia Commons / THAWonderland
    Boomkikker (Hyla arborea)
  • Wikimedia Commons / 5snake5
    Knoflookpad (Pelobates fuscus)
  • Wikimedia Commons / Felix Reimann
    Vroedmeesterpad (Alytes obstetricans)

In Callantsoog vonden de studenten knoflookpadden, een soort die ook in Oost-Nederland voorkomt. De gevonden knoflookpadden hebben wel iets verder 'gereisd', die kwamen uit Oost-Europa.

Waar de dieren oorspronkelijk vandaan komen werd ontdekt door hun dna te onderzoeken. "Dna varieert, niet alleen tussen verschillende soorten, maar het kan ook in één soort verschillen binnen het verspreidingsgebied", zegt onderzoeker Manon de Visser.

Hoewel de knoflookpad al in Nederland voorkwam, geldt hij toch als invasief voor de inheemse soorten. Met invasief wordt bedoeld dat de dieren ergens zijn uitgezet waar ze niet thuishoren, en zich daar verder verspreiden. "De knoflookpadden horen van oorsprong niet thuis in de duinen en concurreren bijvoorbeeld om voedsel en leefgebied met de dieren die daar wél horen", leggen studenten Nienke Prins en Stephanie Koster uit.

Bioloog De Visser vertelt over het onderzoek:

Er werden ook vroedmeesterpadden gevonden, die eigenlijk ook niet voorkomen in de duinen. Het vermoeden bestaat dat de dieren daar ook zijn uitgezet, waarschijnlijk door mensen die ze hielden als huisdier.

De onderzoekers signaleren dat het ecologische evenwicht mogelijk verstoord kan raken. "Dit kan leiden tot een disbalans in het ecosysteem. Exoten staan wereldwijd in de top 5 van bedreigingen voor de biodiversiteit. Het probleem is groter dan de meeste mensen zich realiseren", zegt bioloog De Visser. Ze hopen dat er naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek meer aandacht komt voor dit verschijnsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl