Noeste Australiërs kloppen Denemarken op WK en bereiken volgende ronde
Australië is er voor het eerst sinds 2006 in geslaagd om op een WK voetbal de achtste finales te halen. Destijds was Guus Hiddink de coach, nu boekt voormalig Roda JC- en NAC Breda-speler Graham Arnold succes als bondscoach.
Hij formeerde - met wat hulp van Hiddink in de voorbereiding - een onbuigzaam team dat Denemarken versloeg in de laatste groepswedstrijd: 1-0. Mathew Leckie maakte de enige treffer.
Daardoor mag Australië zich samen met groepswinnaar Frankrijk, dat verrassend met 1-0 verloor van Tunesië, zaterdag melden in de achtste finales. Daarin speelt het tegen de winnaar van groep C: Argentinië.
Denemarken maakte het Frankrijk zaterdag knap lastig (2-1 verlies) en probeerde tegen Australië wat aanvallender voor de dag te komen. Het 5-3-2 systeem werd ingewisseld voor het 'traditionele' 4-3-3.
Robert Skov Olsen, Mathias Jensen en Martin Braithwaite namen de plekken van Mikkel Damsgaard, Victor Nelsson en Andreas Cornelis in.
De Australiërs wonnen zaterdag met 1-0 van Tunesië en voerden één wijziging door. Milos Degenek nam in de verdediging de plaats in van Fran Karacic. De ene geboren Kroaat voor de andere.
Overwicht Denemarken
Denemarken greep in de eerste helft gelijk het initiatief. Dit leidde tot meerdere mogelijkheden. Mathias Jensen en de opkomende linksback Joakim Maehle braken gevaarlijk door. Ondanks het overwicht waren de Denen dicht bij het vijandelijke doel niet scherp, waardoor grote kansen uitbleven.
Dat de Denen moeite hadden met het creëren van kansen, had ook te maken met de noeste Australiërs. Zij toonden zich een stug gezelschap, dat loerde op de tegenstoot.
Winnende goal
In de tweede helft werd duidelijk waarom de Australiërs voor deze tactiek kozen. Mathew Leckie kon een kwartier na de pauze uitbreken en na een kapbeweging schoof hij de bal langs de Deense doelman Kasper Schmeichel.
Deze treffer zorgde ervoor dat er iets knakte bij Denemarken. Onder anderen Cornelius en Kasper Dolberg werden ingebracht om nog wat te forceren, maar de Denen konden geen vuist meer maken.